С усмивки, цветя и надежда започна новата учебна година в Панагюрище

С много цветя, усмивки и празнично настроение бе преизпълнен първият учебен ден в панагюрските училища и детски градини. Успешна нова учебна година си пожелаха ученици, учители и родители на 17-ти септември, деня в който православната църква почита Светите мъченици София, Вяра, Надежда и любов.

Тържественото откриване на новата учебна 2018-2019 година във всяко от училищата започна с издигане на националния флаг, химна и посрещането на училищното знаме.

В двора на ОУ „20-ти април“, изпълнен с деца и родители, възпитаници на училището, изнесоха литературно-музикална програма.

Приветствие към ученици, учители и родители отправи директорът на школото Минка Ланджева.”Какво ще се случи през новата учебна година в училище зависи от всички нас – от вас деца, от вас, скъпи колеги и от вас родители. Ние ще разчитаме на вас, вие ще разчитате на нас, така че, тези слънчеви, лъчезарни деца да станат истински хора”, каза директорът Ланджева.

Сборник, събрал творческите разкази на бившите шестокласници и настоящи седмокласници в ОУ „20-ти април“ подари на авторите на творбите учителят им по български език и литература Веселина Велчева, като им пожела нови творчески успехи, освен постижения в науката.

Най-малките ученици в училището – първолаците поздравиха всички с песен и стих.

Удари първия школски звънец и директорът Ланджева плисна менче с вода пред учениците. През празничната арка първи преминаха първокласниците, които тази година ще бъдат 21, с класен ръководител Донка Стойкова.

С много усмивки, вълнение и трепети премина първият учебен ден и в ОУ „Проф. Марин Дринов”.

Заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на община Панагюрище Галина Матанова поздрави ученици, учители и родители. ” В юбилейната година, в която ще отбележим значимите 180 години от рождението на патрона проф. Марин Дринов, желая за всички нас светъл устрем, готовност за покоряване на нови цели и защитаване достойно името на иновативно училище. Честита нова учебна година! На добър час!“, пожела заместник кметът Матанова.

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки поздрави ученици, учители и родители в Средно училище „Нешо Бончев“. „Скъпи ученици, в днешния празничен ден и светъл християнски празник, в който почитаме Светите Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, Ви пожелавам да вървите напред с надежда, да вярвате в себе си, да усвоявате знанието с любов, опирайки се на мъдростта на своите учители и на своите родители, защото само тогава няма да има заключена врата пред Вас”, пожела градоначалникът.

След тържествената програма, по традиция под празнична арка преминаха първокласниците, водени от своите родители, които бяха най-развълнувани в първия в живота им учебен ден. Под арката преминаха и всички останали ученици.

Тържествено стартира новата учебна година и в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм, където заместник-кметът „Стопански дейности“ Георги Павлов поздрави учители, ученици и родители.

Първия учебен ден в Професионалната гимназия уважиха с присъствието си представители на фирмите партньори на училището.

Здрава и успешна нова учебна година пожела на ученици и учители директорът на Професионалната гимназия инж. Лушка Апостолова. „Вяра, Надежда и Любов винаги да ви съпътстват! Никога не се отчайвайте, защото няма непреодолими трудности! На учителите пожелавам да имат много търпение, за да могат да отговорят на предизвикателствата, които предстоят пред тях”.

Успешно начало, щастлива и пълноценна учебна година пожела на учениците представителите Ана Финджикова, директор „Човешки ресурси” в „Асарел – Медет”АД.

В доказателство на това, че положения труд и знанията, които са пътя към успеха се забелязват, оценяват и възнаграждават, от фирмата наградиха ученици от минни специалности, завършили с отличен успех миналата учебна година.

Апостолова удари първия школски звънец. Бъдещите абитуриенти преминаха първи прага на училището, а най-малките възпитаници на Професионалната гимназия бяха посрещнати от директора с китка здравец.

През учебната 2018-2019 година в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм /ПГИТМТ/ в Панагюрище общо 65 ученици , разпределени в пет специалности избраха да се обучават дуално. 13 от тях са предпочели специалност „Минна електромеханика”, 13 специалност „Лазерна и оптична техника”, 10 специалност „Мехатроника”, 8 „Организация на хотелиерството”,  а 21 специалност „Машини и системи с ЦПУ”.

 

По повод началото на новата учебна 2018/2019 година всички училища, както и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище получиха в навечерието на първия учебен ден символични подаръци от името на ръководството на община Панагюрище.

Дървесни видове ще засадят учители и ученици заедно като символ на живот, могъщество и дълголетие. Решението за подаръците е продължение на идеята от миналите учебни години на ръководството на общината дворните пространства на училищата да бъдат обогатявани с дървесни видове и превръщани в привлекателни паркови площи.

Най-малките ученици – първокласниците, които тази година наброяват 175 в училищата на територията на общината, получиха индивидуални подаръци – книжки с личен поздрав от кмета на общината Никола Белишки.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn