С факелно шествие и прожекция на филма „Българската княгиня“ Панагюрище почете Деня на народните будители

В навечерието на Деня на народните будители, факелното шествие освети Панагюрище. Вечерта на 31 октомври, от всяко училище тръгнаха лъчове.

Панагюрските ученици, с факли в ръце, носейки в сърцата си духа на българщината се събраха пред паметника на Павел Бобеков.

Априлци пристигнаха в центъра на града, скандирайки имената на Ботев и Левски.

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник кметът Галина Матанова, общински съветници, представители на културни институции, много учители.

На значимостта на делото на народните будители акцентира в словото си Ирина Ботева, главен уредник в Исторически музей-Панагюрище, като подчерта:„Мястото, на което се намираме не е случайно, пред паметника на една от най-обаятелните личности на възраждането, на Априлското въстание, на духа на панагюреца, а именно Павел Бобеков. Главен учител в класното училище, председател на читалището, поучавал редовно панагюрци със сказки от амвона на църквата, но в същото време и застанал начело на панагюрските въстаници в Априлското въстание като хилядник, главнокомандващ и председател на Привременното правителство. На кой друг да се доверят панагюрци, освен на учителя, на будителя, на безспорния авторитет Павел Бобеков.  Бобеков, който в предсмъртните си думи, само на 25-годишна възраст се обръща към майка си с думите:“Майко, аз умирам, но не ми е жално, защото бях честит да видя България свободна! Никога не допусках, че ще видя това! Умирам, майко, спокоен и за това, че докрай изпълних дългът към Отечеството, на което дадох слабите си сили, които му дължех!“ Думи, които са своеобразен завет към нас, да будим със слово и с действие, да поддържаме българския дух, за да живее народа ни, за да живее България!”, каза Ботева.

Представители на училищата запалиха огъня на просветата, културата и духовността.

Поднесени бяха цветя пред паметника на Павел Бобеков.

Минути по-късно, в голямата зала на Театър Дом-паметник започна премиерата на художествено-документалния филм „Българската княгиня“ /филм по проект „Независимата България“/, режисьор Искрен Красимиров, водещ Илиана Минковска.

На екрана оживяха образите на Георги Бенковски, Райна Княгиня, Захарий Стоянов и Поп Грую Бански. В ролите се превъплатиха Габриела Авелова, Методи Навущанов, председател на РК”Традиция” Панагюрище, Антони Кисьов, Ангел Вранчев, Елисавета Георгиева, Радослав Станчовски, в лентата за Българската княгиня взе участие и директорът на Исторически музей-Панагюрище доц.д-р Атанас Шопов.

След прожекцията екипът на филма отправи своите послания към публиката в залата.

„С този филм, ние, сценаристите искаме да ви кажем, героите не са само това, което виждаме на портретите на стените и паметниците в кварталните градинки. Героите сме всички ние, героите сте вие, особено младите хора, защото всеки ден ние преодоляваме страховете си, комплексите си, ние се борим за щастието си, за мечтите си. Пожелавам ви успех в тази борба ежедневна!’, каза Илиана Минковска.

„Това, мисля, че е начинът да запалим децата, да видят, че нашата история е важна, а не онези измислени герои, които днес почитат някои”, подчерта режисьорът Искрен Красимиров.

Следващата седмица филмът „Българската княгиня“  ще бъде излъчен пред българската общност във Виена.

БЪЛГАРСКАТА КНЯГИНЯ – ТРЕЙЛЪР!

УНИКАЛНО ВИДЕО! НОВИЯТ ФИЛМ ЗА РАЙНА КНЯГИНЯ!

Публикувахте от Незабравимата България в Четвъртък, 19 юли 2018 г.

 

Oborishte.bg

 

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn