С чанове и пъстри маски гониха злите сили в с. Оборище на Месни заговезни

Стотици кукери от различни краища се събраха на Месни Заговезни, 10 март в панагюрското село Оборище, за да прогонят злите духове, така че да има здраве и берекет през настоящата година.

Общо 6 групи, сред които домакините от Кукерска група „Рогач”, село Оборище и гостите от Кукерска група „Златните кукери“ от с. Челопеч, Кукерската група „Расник”- Пернишко, Кукерска група „Домлян”- Карловско, Кукерска група „Прибой”- Радомирско и част от Кукерската група на с. Семчиново преминаха в шествие по улиците с танци и наричания за здраве, посрещнати от многобройната публика.

Сред основните образи, освен Рогач и Джумал, имаше още поп, булка и младоженец, шафери, циганки, мечка, орачи, сеячи и кукери. Костюмите им бяха атрактивни, изработени от животински кожи, накичени с рога, тежки звънци и пискюли.

Освен мъжете, които по традиция участват в кукерските шествия, все по-често се включват жени и деца.

Сред гостите на празника бяха народният представител Стефан Мирев и общинският съветник от ПП Герб Никола Белишки.

Поздравителен адрес бяха изпратили ВрИД кмет на община Панагюрище Петър Каменски и председателят на Общински съвет Иван Лалов.

Искам заедно да направим един празник, с който да внесем радост, удоволствие и спокойствие на жителите на село Оборище и нашите гости. Пожелавам на вас и вашите семейства да бъдете здрави, да посрещнем пролетта, да творим и да са успешни начинанията на всички ни“, каза кметът на селото Милко Ангелов и изказа специална благодарност на инж. Христо Дураков за оказаното съдействие за организирането на празника.

Вярвам, че тези прекрасни кукери ще изгонят злите сили и всичко лошо ще е останало в старата година“, каза народният представител Стефан Мирев и пожела на всички да бъдат здрави, все така сплотени, да си помагат, да се подкрепят и заедно да имат нови поводи за радост.

Празникът се организира от Кметство село Оборище, фирма „Фаиър” ООД, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” и Кукерска група „Рогач”, които бяха подготвили богата програма с народно веселие.

С ритуалът на Месни Заговезни започва серия кукерски празници в община Панагюрище и продължават до Сирни Заговезни. Маскарадни и кукерски игри предстоят в селата Бъта, Елшица и Попинци.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn