Таблетът за незрящи, създаден от българи, получи поредно престижно отличие

Разработеното от български учени изобретение Blitab бе един от шестте проекта, избрани от френския вестник Le Monde като финалисти на изложението Hello Tomorrow Challenge, проведено на 25 и 26 юни в Париж, пише „Фокус“. Кристина Цветанова и  Слави Славев са авторите  на софтуера и хардуера на  първото по рода си устройство.  Двамата от три години живеят и работят във Виена. Фирмата им е обявена за най-иновативната компания в Австрия за миналата година. С уникалния продукт, който те създават, незрящите могат не само да четат, но и да пишат на таблета.  Blitab е таблет, който показва цяла уеб страници, използвайки Брайловата азбука.

Началото е поставено през 2012 година от Кристина Цветанова от катедрата по Индустриално инженерство в Софийския университет. Студент с проблеми със зрението я моли за помощ, за да се запише. Когато се връща вкъщи, тя търси в интернет и разбира, че електромеханичните инструменти за превод на Брайловата азбука „струват хиляди евро и правят лош и буквален превод“.
С помощта на двама студенти – Слави и Станислав, Цветанова търси икономично решение. Три години по-късно концепцията за Blitab вече е налице.
В лабораторни условия е доказана ефективността на метода, който в момента очаква патент.
Преди още да са завършили прототипа, тримата са получили 11 международни отличия.
Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn