Тази нощ местим стрелките на часовника с един час напред

На 25 март в 3 часа през нощта се въвежда лятното часово време, информира институтът по метрология. Часовниците ще бъдат преместени с един час напред. Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.

Не отдавна евродепутатите разискваха смяната на часовото време и гласуваха да спрем да местим стрелките.

В резолюция Европейският парламент призова да бъде направена задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и да бъде променен режимът, ако е необходимо. Директивата, която влезе в сила през 2011 година, предвижда хармонизирани дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС. Според евродепутатите множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве.

През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Сред тях са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015).

На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа през нощта. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn