Таксата не е намалила употребата на найлонови торбички

Продуктова такса за тънките найлонови торбички с дръжки, която бе въведена от екоминистерството, не е намалила употребата им. 

Този извод направиха в ефира на телевизия Bulgaria On Air Диана Латева от браншова асоциация „Полимери“ и Данита Заричинова, експерт към програма „Нулеви отпадъци“ на природозащитната организация „За Земята“. Латева поясни, че сега българските производители плащат според наредба на МОСВ продуктова такса от 55 стотинки на торбичка. От тази такса обаче са освободени производителите от ЕС и така легално се внасят по-евтини торбички от Франция, Италия и Испания. Имало и внос от трети страни – Китай и други държави, който не е контролиран, тъй като наредбата не е съгласувана с  Агенция „Митници“. По думите на Латева има спад на производството на тези торбички в България, както и съкратени работници при преструктурирането на производствата.
Всеки българин ползва средно по 250 торбички на година, заяви Данита Заричинова. Тя припомни, че при повторното оползотворяване на един продукт се пестят както материали, така и енергия.
По отношение на биоразградимите торбички Латева поясни, че засега не са решение, тъй като могат да бъдат рециклирани само в специална инсталация, каквато в България няма.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn