Танцови състави от община Панагюрище с ученическо надиграване за превенция срещу зависимостите

На 26 юни МКБППМН  отбелязва Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и наркотрафика с ученическо надиграване под наслов „Да се хванем за ръце и да кажем НЕ“. Инициативата е част от превантивната дейност Местната комисия и  има за цел да привлече общественото внимание към опасностите и вредите от употребата на психоактивни вещества и повиши обществената сензитивност и  нетърпимост към употребата на наркотици от деца и младежи.Търсен ефект е и насърчаване на интереса на младите хора към активен, здравословен начин на живот и на уменията им за сътрудничествои ненасилствена комуникация.

Каузата събира всички професионалисти, работещи с детски танцови състави  на територията на община Панагюрище:

– Мария Шангова, хореограф на представителен танцов състав „Тангра“ при сдружение с нестопанска цел „На орището“ – с. Попинци;

– Мария Бензарова , с три танцови формации  – танцов състав „Бътава“ от с. Бъта, танцов състав „Звънче“ от с. Оборище и представителен мажоретен състав при СУ „Нешо Бончев“;

– Елеонора Найденова – ръководител на  ТС „Панагюрско съкровище“ към ЦПЛР – Панагюрище;

– Петър Немски и малките му възпитаници от танцовата му школа „Балканджии“

Неслучайно от местната комисия са избрали точно надиграване в народен ритъм. Всеизвестна е магическата мощ на българското хоро–увличащата силна позитивна енергия, способността да вълнува и пречиства душите, да обединява и сближава хората, да руши граници и предразсъдъци, да генерира съзидание и любов.

От дълго време  е тревожна тенденцията да се увеличава размера на употребата и разпространението  на алкохол, цигари и други психоактивни вещества сред децата и младежите. Напоследък се увеличава и процентът на синтетичните наркотици, които създават твърде рискова среда за подрастващите.

От местната комисия напомнят, че колкото повече се мълчи по проблемите на употребата на наркотици в семейството и училището, толкова повече се чува изкусителния глас на улицата.

Събитието ще започне от 17.00 часа на площад „20 Април“.Организаторите предвиждат подаръци за всички участници и информационни материали за всички присъстващи.

„Заповядайте, заедно да се хванем за ръце и да кажем НЕ!”, призовават организаторите.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn