Танцов състав ”Бътава”, с. Бъта празнува първи рожден ден

Танцов състав за обработен фолклор „Бътава” при НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1927”, с.Бъта, с ръководител и хореограф Мария Бензарова отбеляза тържествено 1 година от своето създаване. Скъп гост на рождениците беше кметът на Бъта Георги Александров, който оказва изключителна подкрепа на състава, както материална, така и морална. На тържеството присъстваше и секретарят на местното читалище Жечка Сиводошева, верен поддръжник на танцовия състав.

dsc06842 dsc06845

Празникът уважиха още културният експерт в община Панагюрище Магдалена Македонска, секретарят на НЧ”Пробуда- 1872”, с. Баня Радка Мутева, момичетата от мажоретния състав при СУ”Нешо Бончев” и дамите от танцов състав „Луда Яна”, гр. Панагюрище, чийто ръководител и хореограф също е Мария Бензарова.

dsc06840

Рождениците получиха поздравителни адреси и много подаръци , сред които специално изработени фланелки с името на състава.

dsc06914 dsc06918 dsc06921

Спомниха си началото, постигнатото през годината и си пожелаха бъдещи успехи .  „Бътовци са голяма работа”, категоричен бе кметът на селото Георги Александров. „Тези талантливи деца винаги са представяли достойно нашето село в цялата ни страна”, подчерта  Александров и поздрави танцьорите и техния ръководител от името на всички жители на селото.

dsc06859dsc06866

„На добър път! Радвайте ни, веселете ни, вярвайте , че винаги ще намираме възможност да имате изява в общината, а с амбициозната ви хореографка ще имате възможност да участвате на различни форуми в страната, и да представяте подобаващо както вашето село, така и община Панагюрище! На многая лета!”, пожела културният експерт Магдалена Македонска.

dsc06932

В компанията на близки, приятели и партньори, на 25 ноември в ритуалната зала на селото, танцьорите духнаха заедно свещичката върху празничната торта, изпъстрена с шевици. Вечерта беше изпълнена с добро настроение и много танци.

dsc06941 dsc06942

В Танцов състав “Бътава” има около 40 деца и младежи, разделени в две възрастови групи. Независимо от краткото време на своето съществуване, танцьорите на хореографа Мария Бензарова от село Бъта имат множество участия на концерти в общината и региона, спечелили са редица престижни награди. Сред тях се открояват  първото място в категория „Фолклор” на IV международен фестивал на изкуствата „Морско конче“ 2016, който се проведе от 28 юни до 3 юли в Обзор и в Първия регионален събор на фолклорното творчество „Свети Константин 2016”, който се проведе на 30 и 31 юли ,Танцов състав „Бътава” спечели първо място в категория „А” , 3-та възрастова група.

dsc06830

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn