Тв студио „Оборище прим“ ще излъчи тази вечер спектакъла „Моцарт е светлина“

По повод 260 години от рождението на прочутия австрийски композитор Волфганг Амадеус Моцарт, тази вечер от 19:30 и 21:30 часа телевизионно студио „Оборище прим” ще излъчи запис от концерт-спектакъла „Моцарт е светлина”, представен от ученици от СОУ „Нешо Бончев“ и възпитаници на Обединената школа по изкуствата през 2006 година по повод 250 години от рождението на композитора. Сценаристи на спектакъла са Пенка Пенева и Нона Немигенчева.

На днешната дата преди 260 години е роден Волфганг Амадеус Моцарт. Неговото творчество е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време – общо над 600 композиции , много от които се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хоровата музика. Той е сред най-популярните класически композитори.
Моцарт проявява забележителни способности от най-ранна възраст. Той притежава феноменален музикален слух, изключителна памет и блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски дар. На основата на немския зингшпил и на италианската опера-буфа създава класическите опери „Отвличане от сарая“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“ и „Вълшебната флейта“. Автор е на 41 симфонии, 27 концерта за пиано и оркестър, 5 концерта за цигулка и оркестър, 9 концерта за духови инструменти и оркестър, камерна музика, клавирни творби, арии, серенади („Малка нощна музика“), „Реквием“ и други. Собственият му каталог се води от 9 февруари 1784 г., като до тогава вече е написал около 450 творби.
Сред най-известните му произведения са оперите „Сватбата на Фигаро“, „Вълшебната флейта“ и „Дон Жуан“, както и Симфония 40.
По повод годишнината от рождението му в. „Дейли експрес“ публикува няколко любопитни факта:
– Пълното име на композитора е Йохан Хризостом Волфганг Теофил Моцарт.
– Името Амадеус е латинската версия на гръцкото Теофил.
– Необходими са 202 часа, за да се изслуша цялата музика, която Волфганг Амадеус Моцарт е написал през краткия си живот. Композиторът умира на 35-годишна възраст във Виена на 5 декември 1791 г.
– До 16-годишна възраст Моцарт вече е написал осем опери.
– Когато 9-годишният Моцарт свири в Лондон, присъстващи на изявата му решават, че той се справя твърде добре за дете и заподозират, че всъщност е джудже.
– Подрастващият Волфганг Амадеус Моцарт е притежавал различни домашни любимци – куче, вероятно от породата фокстериер, на име Бимперл (или Пимперл, или Мис Бимбес), и канарче.
– В продължение на три години Моцарт има за домашен любимец скорец. Нотната му тетрадка включва мелодия, изпята от птичето, която заляга в 17-ия концерт за пиано на композитора. Когато скорецът умира, Моцарт го погребва в градината си и написва поема в негова памет.
– Моцарт е бил любител на билярда. Сред принадлежностите, които оставя в наследство, е маса за билярд с пет топки и 12 щеки.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn