Театралната дейност е една от най-успешните в НЧ”Виделина-1865”

Безспорно една от най-успешните и обществено посетена дейност на читалището през 2019г. отново е театралната, в която много успешен сезон имаха и двата ни театрални състава. През изминалата година бяха реализирани две нови постановки – „Пепеляшка”, драматизация и постановка Дочка Кацарева, на младежката театрална студия и „Балканиада” от Любинка Бобич на театрален състав „Виделина”, каза в доклада си по време на отчетното събрание председателят на НЧ”Виделина-1865” Спаска  Тасева.    

След усилена репетиционна дейност, подготовка на костюми, декори и активна рекламна кампания, се състоя премиерата и последващи 3 представления за „Пепеляшка” и 8 за „Балканиада”.  Премиерите и на двете представления предизвикаха огромен интерес и бурните аплодисменти на публиката. Броени дни след като представи пред панагюрска публика новата си постановка „Балканиада”, големите ни театрали имаха честта да закрият тазгодишните Театрални празници в гр. Хисаря. Представлението се игра в препълнената зала на НЧ” Иван Вазов – 1904”-Хисаря. Публиката дълго аплодира панагюрските актьори. Участие в превърналия се в традиция театрален форум взеха самодейни състави от Ботевград, Козлодуй, Вършец, с.Козаревец, общ. Лясково, гр.Лом, с.Поповица, общ.Габрово, Свищов, Габрово, Ябланица, Първомай, Кортен, Долна Оряховица, Панагюрище и домакините от Хисаря. Това е третото участие на театралната формация при НЧ”Виделина-1865” в този театрален форум. През 2017 година те участваха с постановката „Мъжемразка”, а през 2018 представиха комедията „Доктор”.

 

Незабравими спомени ще остави и гостуването на панагюрския театрален състав в Триград както у публиката в родопското село, така и у самите театрали. На 29 юни театралите ни представиха на сцената на местното читалище постановката „Балканиада”. След години, потънал в тишина, салонът на Народно Читалище „Изгрев” се изпълни със смях и много аплодисменти. Панагюрските театрали бяха удовлетворени, с вътрешно усещане за изпълнена мисия – просветителска. Публиката ги изпрати изправена на крака, с топли думи на благодарност и покана за следващо гостуване.

Талантливата игра на актьорите и силна режисура не останаха незабелязани от обществеността и на областния град Пазарджик и през есента ТС „Виделина” получи предложение от областна администрация Пазарджик, последното представлението „Балканиада”, на панагюрска сцена, да бъде финансирано и включено в Работна програма за 2019г. на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС. Въпреки, че това беше 5 представление за гр. Панагюрище залата отново бе препълнена, като този път интерес проявиха и голям брой  ученици. Финалът за сезона на ТС „Виделина” и на представлението „Балканиада” беше на сцената на читалището в с.Баня.

 

За двата театрални състава годината бе изключително  успешна с постигнатите резултати и удовлетвореност от работата, като най-важни за екипа и ръководството на читалището остават пълните зали и възторгът на публиката.

 

Oborishte.bg       

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn