Тегне ли прокоба над Панагюрище?

Ще умират млади хора в Панагюрище, докато не се възстановят параклисите в околностите на града. Това предрекла отдавна пророчицата Ванга на жена от Панагюрище. Тези думи отекнаха, когато поетът Иван Станчев ги сподели пред дошлите на представянето на неговата лирическа антология „От икебана дървесата ги боли”.
Станчев бе в Панагюрище, за да представи третата си книга, но той сподели нещо повече от поетични вълнения вечерта на 18 юни, начертавайки различни теми за размисъл, включително и тази за смъртта на млади хора. Черната статистика в Панагюрище и в цялата страна наистина потвърждава, че прекалено много млади хора умират, станали жертви на пътя. И често, като прокоба, все около някой голям християнски празник се случва трагедия. Тогава, вместо радостното изживяване на празника е заупокойната молитва в памет на без време отишлите си.
Иван Станчев припомни за смисъла, който носи името на град Панагюрище – за християнския му смисъл, за другото име на Богородица. Панагюрище е град на празника на Богородица, град на празник на светиите, сподели своето тълкование поетът и каза пред присъстващите стихотворение, което посветил на Петьо Гевечанов, който загина трагично на третия ден от Великден.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn