Текат ремонтни дейности на две от къщите в музейния комплекс

Текат ремонтни дейности на два от обектите в музейния комплекс – бялата Хаджидимитрова къща и Джунова жълта къща, в която е експонирана панагюрската златарска школа.

За да се обезопасят обектите, се извършва подмяна на керемидите и покривната изолация, улуци и водостоци. Извършва се обработка на всички дървени елементи, изравнява се боята на фасадите.

„Целта на една музейна институция е да опазва, съхранява и представя ценностите, богатството, миналото на родния край и нашата родина. Историческият музей и община Панагюрище правят всичко необходимо за опазване на културните ценности. През настоящата година бяха осъществени редица текущи ремонтни дейности, възстановени и реставрирани бяха културни ценности“, сподели директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов и допълни: „Ще се радвам, когато епидемичната обстановка се успокои, посетителите на музея, дошли да видят артефактите, на входа да ги посреща бялата къща с блясъка си за „Добре дошли“ в музейната институция“.

Предстоят и други ремонти, подобряване външния вид на асансьорната шахта, обновяване на синята Хаджидимитрова къща, което най-вероятно ще бъде финализирано през новата 2022 година, съобщи доц. Шопов.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn