Титла „Балкански вицешампион” за танцьорите от „ТАНГРА“

Със сребърен медал, сребърен Орфей и титла „Балкански вицешампион” за 2015г. се завърна представителния фолклорен танцов състав „Тангра” към читалище „Искра-1872” -Попинци от Балканския шампионат по фолклор „Евро фолк – жива вода, 2015”. Новината съобщи секретарят на читалището в Попинци Донка Шопова.

P1200554

В четвъртото издание на фестивала, който се проведе от 4 до 8 юни в община Хисаря, взеха участие над 200 състава и индивидуални изпълнители. В продължение на 4 дни над 2000 участника се изявиха в 9 жанрови направления и 2 възрастови групи, като представиха над стотици народни песни, танци и обичаи.
Изпълнителското ниво на съставите беше оценявано според Шампионската система на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали /ЕАФФ/ от професионално жури. Четиринадесет състава бяха номинирани за званието „Златен Орфей”. От тях, за крайното класиране, журито определи трите най-добри състава, сред които беше и ПФТС „Тангра” към НЧ „Искра-1872” -Попинци.
На официалната церемония по награждаването на победителите на 7 юни в летния амфитеатър на Хисаря, хореографът Мария Терзийска получи поредната престижна титла за състава „Балкански вицешампион” за 2015г., сребърен медал и „Сребърен Орфей” на Шампионата. Наградите бяха връчени от кмета на община Хисаря инж. Пенка Пенева, в присъствието на президента на Република България Росен Плевнелиев и президента на Европейската асоциация на фолклорните фестивали EAFF.
Наградата на „Тангра” донесе много радост и удовлетворение от професионално оценения труд на хореографа Мария Терзийска и танцьорите от ПФТС „Тангра”, които впечатлиха всички със силна мотивация, разнообразни хореографии, точност при изпълнение, красиви костюми и лъчезарно присъствие на сцена.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn