ТК”Луда Яна”- Панагюрище на Международен фолклорен фестивал „Шарена стомна” в гр. Добринище

Сертифицираният от Асоциацията на хореографите в България панагюрски танцов клуб ”Луда Яна”, с ръководител и хореограф Мария Бензарова взе участие в Третия Международен фолклорен фестивал за танцови клубове „Шарена стомна” 2019, който се проведе на 28-ми септември, в гр. Добринище.

 

716 бяха участниците във форума. 33 състава от Гърция, Северна Македония, Сърбия и България показаха  своето  майсторство и  талант във фолклорно надиграване на местния площад „Независимост”. Фестивалът няма конкурсен характер. Всички клубове – участници във фестивала получиха грамота и атрактивен плакет „Шарена стомна“ 2019.

Идеята на фестивала е да се популяризира българския танц, музика и костюм, да се срещнат радетели за запазване на българския фолклор, бит и култура. Да се опознаят фолклорните хора и танци на Балканските народи.

В рамките на културния форум, преди концертната програма, се проведе и семинар с участието на гост-лектори хореографи от България – Богдан Донев от Русе, Валентин Кенов от Кюстендил и Евангелия Каракуту от Солун, Гърция. Концертните изяви на участниците продължиха повече от три часа и завършиха с традиционно надиграване на ръченица.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn