ТК“Шарена броеница“, с. Оборище с трета награда в конкурсната програма на Празника на цалапишкия бабек и вино

Танцов клуб „Шарена броеница“,с. Оборище, с ръководител и хореограф Мария Бензарова, спечели трето място, в направление „Танцови клубове“ – II група, във фолклорната конкурсна програма на Празника на цалапишкия бабек и вино, провел се на 22 май.

На сцената пред паметника на площад „ Демокрация” в село Цалапица, 26 певчески и танцови състави демонстрираха своя талант.

За първи път Цалапица сложи на софрата най-добрите си мезета и пивко вино, за да нагости всички любители на месни вкусотии, направени от най-добрите местни производители. Първият по рода си Празник на цалапишкия бабек и вино събра стотици жители и гости на площада в селото.

Празникът се организира за втори път, но пандемията от коронавирус отложи миналогодишното му издание.

Организаторите на това вкусно и пивко събитие бяха кметството в село Цалапица и НЧ „Светлина-1900“. Патрон на празника бе кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. Михайлов беше не само гост, но влезе в журито, което определи кой е най-добрият майстор на цалапишкия бабек.

Празникът на цалапишкия бабек и и вино има за цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус на фона на народна музика, песни, хора и танци”, коментира в приветствието си кметът на селото Ивайло Данаилов.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn