Този роман е за думите и за болката от тях, за жаждата ни да обичаме, за жаждата ни да убиваме, сподели Георги Бърдаров на представянето на „Аз още броя дните“ в Панагюрище

Доц. Георги Бърдаров  гостува в Литературен салон „Виделина“, за да  представи своя роман „Аз още броя дните“. Събитието се състоя на 10 юни в музикалната зала на читалище „Виделина-1865“.  Георги Бърдаров е победител в риалити формата „Ръкописът“ за дебютиращи писатели в България.
podarqvaТворческата биография на госта представи в началото на литературната вечер Мария Бегова. Тя връчи на Георги Бърдаров за спомен знака на Литературен салон „Виделина“ – малка сова, символ на мъдростта.
За книгата Георги Бардаров сподели:  Този роман е за думите и за болката от тях, за куршумите и тишината, за жаждата ни да обичаме, за жаждата ни да убиваме, за страха и за надеждата, за петата ракия и сълзите, в които крием нераздадената си любов, за непосилната лекота на питието, за беззъбата усмивка на стареца и на детето, за всеки, които ще попита „Защо бе, хора?“ .Написах този роман, за да потърся за себе си отговор на въпросаЗащо?“ – защо бе, хора, живяхте толкова години като братя, деляхте всичко и залъка, и недоимъка, и любовта, и страданието, и радостта от живота и болката от раждането, и болката от смъртта? Защо се обичахте толкова много, създадохте толкова много смесени семейства, поколения след себе си? За да се изколите по толкова жесток начин?!“
knigaПредставянето на романа продължи с презентация, която чрез документални кадри върна присъстващите към жестоките дни от войната в Босна и Херцеговина, които пресъздават част от историята в романа. „Аз още броя дните” разказва за голямата любов между християнина Давор и мюсюлманката Айда на фона на жестоката братоубийствена война в Босна през 90-те години на XX век. Романът е по действителен случай, а главните герои са заедно още от деца.
„Самият сюжет е насечен с интервюта – интервюта на жертви, интервюта на палачи, интервюта на жертви станали палачи, интервюта на палачи станали жертви. Мнозина, които прочетоха романа сметнаха, че това са интервюта с реални хора, които аз съм взел. Всъщност тези интервюта съм ги написал аз и не са взети от конкретни хора, а са писани на базата на всичко, което чух в „моето“ Сараево. Тези интервюта са събирателен образ на болката, която почувствах в Сараево.“ разказа авторът.

След мултимедийната презентация Георги Бърдаров отговори на въпроси и изслуша мнения на присъстващите по вълнуващите теми, интерпретирани в романа, но пренесени в български и европейски контекст. Книгите не стигнаха за всички, които желаеха да си закупят и да получат автограф от писателя. Романът „Аз още броя дните“ е на разположение на читателите в Общинска библиотека „Стоян Дринов”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn