Тоня Борисова представи своя авторски поетичен спектакъл „Път от Светлина в Безкрая” в Панагюрище

С откъс от филм, посветен на красотите на България и величието на нейната история, силата на българския дух и българските традиции, направен от Тоня Борисова и покойният й вече съпруг режисьор – операторът Александър Борисов, започна срещата на панагюрските читатели с творчеството на Борисова на 18 октомври в Общинска библиотека „Стоян Дринов”.

„Особено ми е приятно, когато стъпвам на панагюрска земя, защото тук се чувствам много близо до своите духовни корени”, каза потомката на Захари Стоянов. Тя сподели с аудиторията че, книгата „Път от Светлина в Безкрая” е посветена на нейния съпруг и съратник в изкуството, приятел и душеприказчик, бащата на трите й деца,  дядото на трите им внучета. Човекът, който минавал през огън и вода, за да защитава правдата, да воюва за истината и да прави добро. 213 от стихотворенията в книгата са посветени на него.

„Исках да чуете за него и да го видите през моите очи в стиховете, които съм му посветила”, каза Борисова и допълни, че тази книга е своеобразна сребърна сватба, защото губи съпруга си един ден преди да я отпразнуват. Тя сподели думите, казани приживе от него: „Отгоре ще ви светя, мила моя, за да не объркате пътя, защото човешкият път трябва да се върви с достойнство. Всяка стъпка изписва светлина, път от светлина в безкрая”.

dsc05101

dsc05077

С вълнение и прозираща обич Тоня Борисова рецитира одата на своята любов. Аудиторията бе притихнала и очарована по време на спектакъла, а на финала присъстващите в библиотечната читалня аплодираха бурно авторката. Букет от хубави български песни поднесе Вокална група „Китка”. „Щом сме тук, събрани в името на България, българския език, българското слово, българския дух, ние сме живите пътечки, по които ще децата ни ще вървят към бъдното”, каза Борисова. Тя завърши тази духовна вечер с едно стихотворение, с което вече 35 години завършва своите спектакли  „Жива памет” и „Пътеки към душата на България”, повече от 670 на брой, 550 от които организирал, създал и продуцирал нейният съпруг Александър Борисов – „Щом в корена си носим жива памет, ще бъде българско, додето свят светува!”

dsc05140

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn