Тоня Борисова ще представи „Път от Светлина в Безкрая” в Панагюрище

На 18-ти октомври,  Общинска библиотека „Стоян Дринов” ще бъде домакин на музикално-поетичния спектакъл  на Тоня Борисова „Път от Светлина в Безкрая”. Събитието е с начален час 17:30.Панагюрските почитатели на поезията ще могат да се насладят на една приказка за любовта и страданието.

Тоня Борисова  е родена е през 1952 година в Димитровград. Завършва с отличие Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Кинопедагогика в НАТФИЗ. Родственица е на видния писател и общественик Захари Стоянов.
Тоня Борисова пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. Редактира книги. Реализирала е над 670 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е сценарист, режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от различни фолклорни области. В спектаклите й участват изтъкнати индивидуални изпълнители, оркестри, хорове, ансамбли, , десетки самодейни колективи и млади таланти. Активно работи за съхраняване на фолклорното богатство, като водеща на национални и международни фестивали. Има многобройни публикации в периодичния печат, сборници и антологии. Стиховете й са превеждани на френски, немски, английски, украински, руски, чувашки, татарски, португалски, турски, фарси и есперанто. Пише и изпълнява песни по свои стихове.Носителка е на литературни и филмови награди от международни и национални поетични конкурси и кинофестивали.
Автор е на 20 книги, сценарист е на 45 художествено-документални филма от Проекта „Пътеки към душата на България”, създадени в тандем с режисьор-оператора Александър Борисов и продуцирани от Фондация “Сълзица за Вас”. От 2000г. е Председател на Фондация „Сълзица за Вас”, работеща в подкрепа на млади дарования в нужда и неравностойно положение, без разлика на етническа и религиозна принадлежност. Член е на СНБП. Почетен член на Съюза на чувашките писатели и Историко-културния фонд „Волжка Болгария”- Русия, член на Международната академия по българознание, иновации и култура/МАБИК/ към Организацията на обединените българи/ООБ/. От 2013г., на обществени начала е Директор направление „Литература” към Международната асоциация за българско изкуство по света /МАБИС/. Включена е в Енциклопедия „Великите Българи”.За личен принос при възпитанието на младите поколения на България в дух на патриотизъм, хуманизъм и гражданско достойнство, през 2008г. е удостоена с Почетния знак-медал „За хората с добри сърца”. През 2012г. отбелязва своя 60-годишен юбилей и 45 години на сцена и става онлайн победител в общобългарската класация на А.Р.И.З.-7 „Пазител на традициите”.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn