Традиционният Празник на минералната вода ще се проведе в Баня

За девета поредна година в село Баня ще се проведе „Празник на минералната вода, здравето и плодородието 2018”. Събитието ще е на 23 юни / събота /, от 11.00 часа, на м. Манастирчето, и се реализира с финансовата подкрепа на творчески проект на НЧ „ Пробуда-1872” с. Баня, от община Панагюрище по програма за развитие на читалищната дейност за 2018 година. С помощта на местния бизнес и дарители , този празник се наложи, като популяризира минералните лековити извори в селото, лековито Банско Аязмо, редом с билките и природните дадености .

С осъществяването му и представянето на фолклорната красота на летния обичай Еньовден – деня на слънцето, билките и водата, пресъздаването на различни фолклорни етюди „Младежки задявки край извора”, както и разкриване тайнството на мълчаната вода, ще се възкреси традиционния бит и неповторимата красота на българина от Възраждането. Ще се провокира интереса на младите самодейците от Панагюрски регион да представят песни и танци свързани с лековитите билки и лековита вода. Гости на празника ще бъдат танцьорите от ПФТС”Тангра”,с.Попинци, с художествен ръководител Мария Терзийска.

Ще бъде направена открита изложба на билките от нашия регион, с лековити рецепти, които в съчетание с минерална вода извършват чудеса.

„Заложихме този празник да бъде отбелязан един ден преди Еньовден – 23.06.2018г. под мотото „На Еньовден в с. Баня , в знойно лято с цветя и билки”. Идеята ни за 2018 г. е да бъде пресъздаден обичай Еньовден с много песни , танци , базар на билки и билкови продукти, билков мед , пчелни продукти. Посетителите ще могат да опитат от лековития билков чай с билков мед, банска минерална вода, както и да дегустират вкусотиите от „ Еньовската софра – билки и традиции от с. Баня”. Ще имат възможността да наблюдават демонстративно правене на питки и баници”, съобщи секретарят на местното читалище Радка Мутева.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn