Трайно поевтиняване на някои хранителни стоки

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, е достигнал най-ниското си ниво за тази година, съобщава Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Трайното поевтиняване обхваща пилешкото месо, каймата, колбасите, кравето масло и сирене, брашното, фасула и повечето сезонни плодове и зеленчуци.
Цената на захарта се запазва непроменена – около 1,25 лв./кг, но олиото поскъпва за година с 10% до 2,20 лв./литър. Само през последната седмица дините са поевтинели с 12% до 0,37 лв./кг на едро, въпреки че са една от най-търсените стоки в жегата. Спрямо същия период на миналата година намалението на цените им е с 20%.
Спадът се обяснява с големия внос, главно от Турция. На дребно по сергиите дините се предлагат вече и по 0,30 лв./килограм. Цената на оранжерийните домати е паднала с 31,6 на сто до 0,67 лв./ килограм. Градинските домати поевтиняват с 22,6 на сто до 0,85 лв./ килограм. Зелените чушки поевтиняват с 19 процента до 1,18 лв./ килограм. Поевтинели са също прасковите и олиото. През лятото традиционно поскъпват лимоните.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn