Тревожно зачестяват опитите за телефонни измами

В последните няколко дни се наблюдава тревожна тенденция на зачестяване на опитите за телефонни измами, сигнализират от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Пазарджик. Измамниците са особено активни на територията на Пазарджик и близките населени места, но се забелязват и опити на територията на други общини в областта.

Отново „целевата група” на извършителите на този тип престъпления са възрастните хора, като обажданията са основно по стационарни телефони. Особено актуални са схемите, при които измамниците се представят за лекари или полицаи и съобщават на жертвата, че техен близък, роднина, приятел е тежко пострадал или при пътен инцидент или има тежки изгаряния, като му е необходима спешна медицинска помощ. За да се придвижи до специализирано болнично заведение обаче е необходима линейка, понякога въздушен транспорт, както и скъпоструваща операция, а за това са необходими средства. Друг сценарий по който се действа е обаждане с информация ,че има получена пратка с ценни и скъпоструващи предмети или с голяма парична сума, но за да се освободи е необходима определена сума, която по-късно щяла да бъде върната на жертвата.
Всеки ден в ОДМВР-Пазарджик се получаван сигнали за десетки опити за телефонни измами на възрастни хора. В тази връзка за пореден път припомняме правилата изработени наскоро от ГДНП по противодействие на телефонните измами.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn