Трендафил Величков и Стефан Мирев подкрепиха предложенията на председателите на ловно-рибарските сдружения от областта

На работна среща, инициирана от ЛРС „Сокол- 1983”-Пазарджик, областният управител Трендафил Величков и зам. областният управител Стефан Мирев подкрепиха предложенията за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, между и първо и второ четене в Народното събрание, съобщават от Областна администрация-Пазарджик.

На срещата са присъствали народните представители д-р Дончо Баксанов, Димитър Гечев, Десислава Костадинова, проф. Станислав Станилов и Стефан Кенов. Основните акценти в новия ЗЛОД са били представени от главния секретар на Съюза на ловците и риболовците в България Васко Василев. По думите му от 2000г. този закон е променян общо 27 пъти, почти два пъти годишно. Има противоречия между закона и действащия правилник и най-важно е да бъде защитен общественият интерес.

Представителите на ловно-рибарските дружества от Пазарджик, Батак, Пещера, Септември, Панагюрище и Велинград са поставили редица въпроси и проблеми, свързани с дейността на ловците и риболовците на територията на област Пазарджик и са предложили четири основни промени в ЗЛОД. Те настояват заповедта на министъра на земеделието за промяна на ловно-стопанските райони да бъде призната за административен акт, а не както е досега – за вътрешно нормативен, за да може да подлежи на съдебен контрол. Второто искане е свързано с това 70 –те хектара площ на ловец да бъде препоръчителна, а не задължителна мярка. 30 процента от ловно-стопанските такси на ловец да се предоставят на ЛРД за назначаване на ловни надзиратели или на РДГ – за ловна стража, вместо да постъпват в републиканския бюджет, е третото искане на ловците. Последното предложение до промяна в действащия закон е за удължаване на лова на водоплаващ дивеч до края на м. февруари и изместване с 15 дни на лова за дива свиня.

Областният управител Трендафил Величков е отправил апел към всички народни представители да бъдат разгледани и обсъдени предложенията на ловно-рибарските сдружения от област Пазарджик, защото най-важното е новият закон да не ощетява дейността на ловците.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn