ТРЕСКА ЗА…злато и метеорити

Промиване на самородно злато и търсене на метеорити. За някои хора това е хоби. Любителите на това хоби през 2012 година се обединяват в сдружение с нестопанска цел – Българска асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити /БАТСЗМ/.
Общото между двете занимания – промиването на самородно злато и търсене на метеорити, е хилядолетният копнеж на човека към откриването, познанието и изучаването на неизвестното, пориви, които са основният двигател на цивилизацията, обясняват от Асоциацията.
На 1 август БАТСЗМ ще организира национална сбирка на всички фенове и почитатели на хобито. Мероприятието ще се проведе в местността Събора, край язовир “Доспат”.
Първото злато с света е добито и преработено преди 6500 години по нашите земи. Следите от неговото използване минават през античността, средновековието, Възраждането до съвремието, когато започва през 1939 г. експлоатацията на рудник „Злата“. Десетки златоносни обекти са били непрекъснато интересни за геоложките проучвания и добива през втората половина на миналия век. В 2007 г. е създадена първата специализирана за злато металогенна карта у нас. Редица български и чужди компании имат разрешителни за търсене и проучване, както и концесии за добив на благородния метал. Сега в четири рудника се добива злато –  „Челопеч“, в „Чала“, „Елаците“ и „Асарел“.
България е страната, в която има най-много самородно злато в Европа. Така твърди проф. Илия Балтов, който 30 години е бил начело на института НИПРОРУДА. Според него, само от река Искър преди години страната ни е добивала по 8-9 килограма от ценния метал, а от река Огоста- по 15 килограма.

Днес златотърсачеството продължава да пленява много хора.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn