Три дни ваканция за студентите, които ще гласуват

Студентите ще бъдат освобождавани от занятия, за да гласуват по родните си места. Те ще имат право да отсъстват от университета три дни – от деня преди вота до деня след него. Това обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Вузовете сами ще определят начина, по който учащите ще се освобождават от занятия. Подготовката за местните избори наесен вече тече. Засега е ясен видът на двете бюлетини – за кмет и общински съветници. На изборното листче за градоначалник вляво са имената на партиите или коалициите, а вдясно – трите имена на кандидата. Гласуваме за избрания кандидат, като в квадрата отбележим Х или V.
В лявата част на бюлетината за общински съветници се намират имената на партиите, срещу които има квадрат. Отдясно са номерата на кандидатите за съветници, за които се гласува в кръгчето. Вотът ще е невалиден, ако е маркирано само кръгчето.
Гражданите, които искат да гласуват по настоящ адрес, трябва да имат регистрация 6 месеца преди деня на вота. 14 дни преди изборите трябва да подадат заявление, че желаят да гласуват по настоящ адрес, за да бъдат дописани в списъците. Уседналостта от 6 месеца важи и за гласуване по постоянен адрес.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn