Три картини от фонда на Исторически музей-Панагюрище на изложбата „Сътворяването на свободата: Априлското въстание и българското изкуство“

Три картини от фонда на Исторически музей-Панагюрище – живописното платно „Райна Княгиня везе“ на художника Петър Георгиев, „Портрет на Павел Бобеков“ от художника Иван Христов и гравюрата „Първата Пушка“ на Веселин Стайков ще бъдат показани на изложбата „Сътворяването на свободата: Априлското въстание и българското изкуство“, която ще бъде открита днес, 12 април ,от 18:00 часа,  в Галерия „Средец“ в София.

Експозицията се реализира със съдействието на Министерството на културата в партньорство със сдружение „Институт за приложна музеология” и е част от събитията, свързани с отбелязването 140-годишнината от въстанието, отворило път през пролетта на 1876 г. за Националното ни Освобождение и за възстановяването и изграждането на модерната българска държавност.

Куратор на изложбата е Ваня Донева – главен уредник в Регионален исторически музей – Стара Загора. Съавтор на изложбата е и д-р Ралица Гулева – изкуствовед от Българската академия на науките.

В изложбата са включени над 40 живописни платна, акварели, графики и скулптури от 11 извънстолични исторически музеи и художествени галерии.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn