Три четвърти от българите искат промяна в начина на управление на общините, според проучване на „Галъп“

41% от българите искат цялостна промяна в начина, по който се управлява тяхната община, а 34% биха искали да видят известна промяна. Едва 11% не желаят промяна в начина на управление, сочат данните на юлското издание на независимия от външно финансиране Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ на обществените нагласи към политиката и икономиката.
В най-голяма степен желаят промяна привържениците на опозиционни партии и най-вече на БСП, отбелязват социолозите.
Социолозите на „Галъп интърнешънъл“ отчитат, че около 15% в последните месеци се колебаят нивата на онези, които очакват икономическо подобрение.
За материалното положение на собственото домакинство българите са по-оптимистично настроени: в последните няколко месеца около 50% е делът на хората, които не очакват промяна в положението си, а малко под 305 очакват влошаване. Под 10% са очакващите подобрение на собственото си материално положение българи. Сходни са тенденциите и по отношение на очакванията за безработицата и цените, коментират социолозите.
За момента 41% заявяват, че със сигурност биха гласували на местните избори, а 17% казват, че по-скоро биха гласували.
Ако парламентарните избори бяха днес, в Народното събрание биха попаднали 5 сигурни партии (ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и Патриотичният фронт), а други две („Атака“ и АБВ) имат реалистични шансове, сочат още данните от проучването.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn