Три щама грипен вирус ще ни атакуват тази зима. Лекарите съветват да се защитим като се ваксинираме

Грипните щамове „Калифорния“, „Бризбейн“ и „Хонконг“ ще ни атакуват тази зима, съобщават личните лекари. „Калифорния“, или т. нар. свински грип, преди години причини световна пандемия, но този вирус продължава и до ден днешен да заразява хората. Той не е страшен толкова много, защото голяма част от хората са преболедували от него и имат изграден някакъв имунитет.

„Хонконг“ ни мъчеше и миналата зима, като 90% от болните страдаха от този щам. Той започва с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. Вирусът задържа хората по 3-4 дни на леглото.

Между 10 и 30 на сто от българите всяка година се разболяват от грип. Въпреки че у нас все още има ожесточени дискусии за и против имунизациите, съветът на лекарите е да се ваксинирате, за да се защитите от грипните щамове тази зима. Това важи особено за децата, възрастните, болните от хронични заболявания, бременните, както и жените, които възнамеряват да забременяват през следващите месеци, тъй като те са най-уязвими. Ваксината трябва да се сложи най-късно до края на следващия месец, за да може организмът да изгради антитела и да реагира на грипните вируси.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn