Туристически маратон „ПО СТЪПКИТЕ НА АПРИЛЦИ“

Продължава записването и подготовката за провеждане на Панагюрския туристически маратон на 1 и 2 май тази година, съобщиха от  Сдружението за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“. Четири са общините, които до този момент са проявили интерес към това събитие – Панагюрище, Пазарджик, Пещера и Септември. Маратонци от Великобритания също потвърдиха своето участие. Тази година Панагюрският маратон ще се проведе за дванадесети път. Инициатор и организатор на това събитие преди години стана панагюрският турист Хари Иманов, а съорганизатор –Туристическо дружество „Бунай“. За съжаление преди 6 години тази хубава инициатива бе преустановена.

Верни на своите принципи, членовете на Сдружението решиха да възродят традицията. Предвиденият от тях нов маршрут на маратона свързва възрожденските градове Панагюрище и Копривщица, обхваща Същинска Средна гора, където се намират повече исторически места и живописни местности, намаля до минимум движението по асфалт и не на последно място – в по-голямата си част следва създадените от членовете на Сдружението туристически маркировки преди четири години.

Този вариант на маратона ще позволи преминаването през множество исторически и природни забележителности, свързани с туристически маршрути.” Съществуват само два участъка, през които няма указана туристическа маркировка, но ние ще маркираме и тях веднага след като си осигурим финансиране. Ако това не се случи до края на месеца – ще подсигурим настоящето събитие чрез светлоотразителни лентички по дърветата”, подчертават от Сдружение за алтернативен туризъм „Павел Делирадев“.

Стартирането на туристическия маратон ще започне непосредствено след ритуала по издигане на Националното знаме на република България и поднасяне на цветя пред Вечния огън на Мемориален комплекс “Априлци”, чието начало е от 10.30 ч. на 1 май. След поднасянето на цветя и венци на Вечния огън групата ще се отправи по стъпалата на Мемориалния комплекс и оттам – по туристическата пешеходна пътека към в. Бунай.

Общата денивелация на поход е 2 700 м. Изминавайки 100 км без почивка през нощта, участниците в похода доброволно ще пожертват обичайния си комфорт за 24 часа, за да изразят своята съпричастност към подвига на Априлци.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn