Туристическо дружество „Бунай“-Панагюрище отбеляза 90-годишен юбилей

Туристическо дружество „Бунай“-Панагюрище отпразнува 90 години от създаването си. Събитието по повод юбилейната годишнина бе отбелязано на 26-ти септември, сред природата, местността Средния гьол, в любимата Средна гора.

Мястото не е избрано случайно, а събитието трябваше да е различно и запомнящо се“, каза в обръщението си председателят на туристическото дружество Иван Вакарелов и допълни: „Два са празничните повода, които са ни събрали днес. Освен 90-годишнината на ТД“Бунай“ , днес отбелязваме 20-годишнината от изграждането на туристическата чешма“. Вакарелов акцентира върху настоящето и бъдещето на дружеството.

Не можем да се похвалим с настоящето на нашето дружество, но пък това е една добра позиция, от която да тръгнем на горе. Тази година ние нямаме пропуснат почивен ден, в който наши представители да не са излезли сред природата. За съжаление нашата база не е добра и моите усилия ще бъдат насочени именно в тази посока. До края на годината хижа „Кръстьо Чолаков“ ще стане наша собственост, това е първото действие в тази посока. Второто, по което работим е свързано с писмото на БТС, според което на дружеството се предава хижа „Павел Делирадев“, което означава, че ще трябва да бъде сключен троен договор между ТД“Бунай“, БТС и наемател, който предстои да бъде определен. От следващата година, ако се отворят проектите, имаме желание за другите две хижи „Оборище“ и „Райна Княгиня“, които също са в отчайващо състояние“, каза Вакарелов.

За изграждането на туристическата чешма в местността Средния гьол разказа Патьо Бътовски, един от инициаторите за нейното построяване и реализирането на проекта през 2000 година. Другите двама строители са Лука Муховски и Делчо Арбалиев. „Да опазваме построеното!“, призова в заключение Бътовски.

Историята на 90-годишното туристическо дружество припомни в кратце Александър Георгиев, бивш секретар на ТД“Бунай“.„ Ще си позволя да спомена сдамо едно име, Проф.д-р Лъчезар Цоцоркков остави най-светлата диря в 90-годишната история с активното подпомагане за организационното и финансово укрепване на дружеството и като председател и като почетен председател до последния си дъх той контролираше, ръководеше, съдействаше за оцеляването на дружеството в годините на прехода. Дълбок поклон пред паметта му! А на сегашното ръководство с председаел Иван Вакарелов пожелавам успехи в масовизирането на туризма, неговите разновидности, и се надявам да видим в най-скоро време и стъпки във възстановяването на спортното туристическо ориентиране в града“, каза Георгиев. Написаната от него книга, проследяваща историята на дружеството получиха в дар за празничния повод десетки туристи.

С песен поздравиха юбилярите ВГ“Радеан“ при НЧ“Виделина-1865“, гр. Панагюрище, с ръководител Анета Калпакова и ВГ“Китка“, с ръководител Красимира Тодорова, която бе и водеща на празничното събитие.

Поздравителни адреси бяха изпратили от УС на БТС и кметът на община Панагюрище Никола Белишки, а председателят на Общинско пчеларско сдружение „Акация“ Стоимен Чуклев ги поздрави лично.

Свои творби представиха членовете на туристическото дружество Стоян Бътовски, Петър Нешев и Стойко Площаков.

По случай юбилея награди получиха десетки заслужили туристи. Соня Говедарова бе удостоена с най-високото отличие на БТС „Медал Алеко”.

Значки „Отличник“ на БТС получиха Соня Славкова, Васил Шиваров, Дончо Раленеков и Иван Белишки, отличие „Заслужил турист- ветеран“ на БТС получиха Петко Узунов на 97 години и Стоян Михов на 76 години. С грамота от БТС за активна туристическа дейност бяха удостоени Петя Гандурова и Патьо Бътовски.

 

Раздаден бе курбан за здраве. Празникът продължи с кръшни хора и много добро настроение.

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn