Турнирът по тенис на маса ASAREL BulgariaOpen с награден фонд от $80 000

С това Откритото първенство на България по тенис на маса се превръща в турнира с втори по големина награден фонд в Европа

След изключително успешното първо издание на международния турнир ASAREL BulgariaOpenпрез август 2015 година, Откритото първенство на България по тенис на маса в Панагюрище се завръща с повече от удвоен награден фонд. За втора поредна година от 24 до 28 август спортна зала „Арена Асарел“ ще събере световния елит в този спорт. Tурнирът е събитие от официалния календар наМеждународната федерация по тенис на маса(ITTF), което предполага, че още по-класни участници ще се включат в надпреварата както за дял от наградния фонд, така и за точки за класиране в Световната ранглиста. Нещо повече – през 2016 г. турнирът в Панагюрищещебъде с по-високранг в рамкитенакалендарана ITTF. Докатопрез 2015 г. турнирътбешечастот Challenge-сериите, топрезтазигодинатой е вечечастот Major series на ITTF World Tour. Наградният фонд от $80 000 е най-високият в света за турнир от Major-сериите и е вторият по големина в Европа след турнира в Германия, който обаче е от по-високия класSuper series.

Очакванията на организаторите са в спортната надпревара ITTF World Tour 2016 ASAREL BulgariaOpenда се включат между 200 и 250 състезатели  от над 30 държави. Турнирът ще се играе на 10 маси, а съдийството ще бъде поверено на 36-членна съдийска колегия, като главен съдия, както през 2015 г. ще бъде Мария Ципу от Гърция.

Генерален спонсор на турнира отново е „Асарел-Медет” АД, най-значимото и структуроопределящо предприятие за региона, а инициативният комитет както и миналата година, ще разчита на ползотворното партньорство с Министерството на младежта и спорта, Българската федерация по тенис на маса, Община Панагюрище и „Асарел-Медет” АД.

„Очакваме много голям интерес към ITTF World Tour 2016 ASAREL BulgariaOpenпрез тази година, тъй като миналогодишното издание на турнира получи отлични отзиви както от състезатели и треньори , така и от Международната и Европейската федерации по тенис на маса“, каза Иван Александров, председател на Сдружение „Асарел България Оупън“, организатор на спортното събитие. „Не на последно място, нашите всеотдайни доброволци и многобройната публика в залата по време на състезанието създадоха незабравима атмосфера за провеждане на събитието“, припомни още Александров.

Първото издание на Asarel Bulgaria Open се проведе в края на август 2015 г. в Панагюрище. Близо 100 състезатели, сред които 15 тенисисти от Топ 50 на Световната ранглиста, се състезаваха за награден фонд от$35 000. Турнирът се проведе на 8 маси, а съдийството осигури 31 членна колегия с главен съдия Мария Ципу, Гърция.Шампионската титла при мъжете извоюва Ким Донгюн от Република Корея, а при жените надделя фаворитката КасумиИшикава от Япония. Българските състезатели също поднесоха много емоции на феновете в залата. В Панагюрище най-силното представяне в досегашната си кариера регистрира Кирил Попов, който достигнадо четвъртфиналите на турнира, а двойката Филип Флориц/Станислав Головановсе класира на полуфинал.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn