Тържествено бяха отбелязани 181 години от рождението на Нешо Бончев

181 години от рождението на първия български литературен критик, просветител, философ, филолог, полиглот, фолклорист, журналист и педагог Нешо Бончев бяха отбелязани тържествено днес, 14 януари, в градския парк.

На поклонение пред бюст-паметника на своя патрон, пристигнаха ученици и техните преподаватели от Средно училище „Нешо Бончев“. Честването уважиха представители на Общинска администрация-Панагюрище, Исторически музей-Панагюрище, Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, граждани.

Биографията на Нешо Бончев в кратце припомни Стела Дилова. Всички присъстващи заедно изпълниха химна на Нешо Бончев. Есе на тема „Нешо Бончев – нашият патрон” представи единадестокласничката Евгения Ангелова.

В знак на признателност към делото на именития панагюрец бяха поднесени венци и цветя. По традиция цветя бяха поднесени и на бюст-паметника на съратника на Нешо Бончев проф. Марин Дринов.

Нешо Бончев е роден в Панагюрище в семейството на Бончо Бояджията и Лула Арбалиева.
Най-авторитетният български литературен критик през Възраждането, поставил на научни основи естетическото отношение на литературното творчество. Завършва местното класно училище и една година е взаимен учител. Две десетилетия живее в Русия. Възпитаник е на Киевската Духовна семинария, а през 1866 година завършва Историко-филологическия факултет на Московския университет. Преподава старогръцки език в московски гимназии.С ентусиазъм подпомага Марин Дринов при създаването на Българското книжовно дружество, става негов дописен член и е сред основните автори на „Периодическо списание”. Превежда „Разбойници“ на Шилер и „Тарас Булба“ на Гогол. Събира народни песни и част от тях предоставя за Сборника на братя Миладинови.
Дава насоки за развитието на реализма в българската литература. Безкомпромисно се бори с пошлостта и невежеството на т.нар. даскалско творчество. През 1874 година се разболява от туберкулоза и болестта не му позволява да се включи в революционните освободителни борби.
Заедно с Райко Жинзифов публикува в руския печат гневни статии за зверствата на турската власт при потушаването на Априлското въстание. Тези разкрития потрисат руската общественост, която застава в защита на поробените славянски братя.
Нешо Бончев дарява земя и парични средства на съгражданите си за построяване на читалищна и училищна сграда. Умира в Москва дни преди Освобождението.

 

Още снимки от събитието може да видите на фейсбук страницата на Медиен център „Оборище”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn