Търсят вариант по казуса „Спешна помощ“

Къде да бъде разположен филиалът на Центъра за спешна медицинска помощ в Панагюрище, така че да отговаря на всички нормативни изисквания и в същото време да бъде удобно за пациентите, този въпрос обсъждаха на разширено заседание на 5-ти април съветниците от постоянните комисии по бюджет и икономика на общината и здравеопазване, социална и етническа политика, председателят на местния парламент Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, заместник-кметът Георги Павлов, управителят на  ДКЦ д-р Мирела Делибашева, общопрактикуващи лекари  и специалисти, чиито кабинети се помещават в поликлиниката, директорът на ЦСМП- Пазарджик д-р Надка Пангарова и медици от спешното звено.

Лекарите бяха категорични, че Центърът за спешна медицинска помощ не бива да остава в сградата на поликлиниката. „Смесват се потоци от пациенти, мястото на спешната помощ не е в ДКЦ”, категорични бяха те.

Филиалът работи в екстремна ситуация! От средата на януари прекратиха функции интензивният кабинет, спря да работи консултативният кабинет”, каза д-р Пангарова. „Въпросът с паркинга пред поликлиниката направо е фрапиращ. По стандарт се иска за линейка по 22 квадрата, с електрозахранване, с навеси, но реалната ситуация тук е такава, че ние непрекъснато имаме проблеми с тръгването и връщането на линейките. Никаква друга причина да няма, само това е достатъчно филиалът да не бъде в ДКЦ. Освен това смятам, че и за пациентите няма да е добре да са далече от едно работещо спешно отделение, каквото има в болницата”, категорична бе д-р Пангарова и допълни: „Всякакви възможни варианти на територията на поликлиниката са неприемливи за нас, това е окончателната позиция на ЦСМП.  Не искаме да пречим и на болницата, но се  надяваме на вариант, който да удовлетворява всички страни и да бъде добре  за хората!”

Градоначалникът Белишки сподели, че са били оглеждани гаражите на болницата, но все още няма окончателна позиция на инвеститора. Ще бъдат потърсени и други варианти за помещение, но Общината не разполага със сграден фонд. Предстоят и нови разговори с инвеститора. Към момента в болницата няма достатъчно помещения, за да бъде настанен там спешният център.

Междувременно в местния парламент постъпи искане от  МБАЛ „Събо Николов“ ООД  за промяна на решение на Общински съвет -Панагюрище, касаещо преобразуването от публична общинска в частна общинска собственост на общински недвижим имот, представляващ обособена  част от сграда – бивш кухненски блок, с площ 475 кв.м., намиращ се на първия етаж в сградата на болничното заведение. Промяната е необходима поради настъпили основни промени в нормативната база на здравеопазването в България, което е наложило да се създадат необходимите условия за постигане на най-високо ниво на компетентност на медицинските стандарти по всички специалности. Те са зависими от осигуряването на модерно Спешно отделение с III-то ниво на компетентност съгласно медицинския стандарт на Министерството на здравеопазването. Това означава, че отделението трябва да разполага със своя територия и обособени помещения, както и да бъде позиционирано на място, до което пациентите да имат бърз и лесен достъп.Предложението е Спешното отделение да бъде разположено на първия етаж в болницата, където има две обособени части –  Спешна помощ и Кухненски блок. Молбата, отправена от болничното заведение, е двата имота да бъдат деактувани като публична общинска собственост и бъдат обявени за частна общинска собственост. Също така да се вземе решение за апортирането им в капитала на „Асарел-Панагюрище Здраве”АД, което да разреши на болницата реализиране на предвидените допълнителни инвестиции за изграждането на модерно Спешно отделение.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn