Увеличаване размера на субсидиите на спортните клубове в община Панагюрище предлагат от Асоциацията

Темата за организация на финансиране и осигуряване на по-адекватна грижа от страна на Общината към развитието на спорта на територията й, провокира събирането на членовете на Асоциацията на спортните клубове на свое събрание на 20 ноември, това пишат от Асоциацията в писмо до кмета на община Панагюрище, председателя на Общински съвет и председателя на постоянната комисия „Образование, култура, младежки дейности и спорт” към местния парламент. Имайки предвид смисъла на чл.4, ал.2 от Закона за общинските бюджети, а именно „Финансирането на местните и делегираните от държавата дейности се извършва от общината в интерес на местната общност” и процедурата за публично обсъждане на Общинския бюджет за 2019г., по време на събранието се взело решение да бъдат представени на вниманието им следните предложения:

  1. Да се увеличи размерът на субсидиите за финансиране на спортните клубове в общината в Дейност “ Спорт за всички“. Предложението е продиктувано от факта, че в Асоциацията вече членуват 25 организации. В община Панагюрище се създадоха пет нови спортни клуба и значително се увеличи броят на активно спортуващите деца в общината. Останалите клубове продължават да работят активно с организация на спортната си дейност и в търсенето на изява участват редовно в спортните календари на съответните федерации в страната и в чужбина, за което определените досега средства за субсидии не са достатъчни.
  2. Целевата субсидия за подпомагане на ФК”Оборище” за развитие на детско-юношеската школа на клуба да бъде разграничена и извадена от размера на субсидиите за спортните клубове / тъй като не се базира на системата за финансиране на спортните клубове/. Предложението на АСК е предвидената сума за тази целева субсидия да бъде предоставена като целева сума за развитие на футбола в отделно разходно перо в общия бюджет на общината, каквато беше първоначалната идея за организация на това финансиране.

Членовете на Асоциацията на спортните клубове отправя покана за открита дискусия на административни и финансови теми за работата на спортните клубове в община Панагюрище, която да се проведе на 05.12.2018 г., в спортна зала „Арена Асарел”.

„Искрено се надяваме на Вашата съпричастност и разбиране за аргументите ни за представените предложения. Спортът е най-добрата алтернатива на обществено-опасните прояви сред децата и младежите в общината”, се казва в писмото подписано от председателя на АСК Иван Нетов.

От спортната асоциация изказват благодарност към община Панагюрище за предоставената и отлично поддържана спортна база, добрата съвместна работа, за отношението, разбирането и ангажираността на местния парламент и съдействието от страна на общинското ръководство.

„Това ни дава увереност , че през 2019г., спортът в община Панагюрище ще постигне още по-големи успехи и ще затвърди славата ни на една от спортните столици на България”, пишат в заключение от спортната асоциация.

 

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn