Увеличават се средствата за българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“

Министерският съвет прие Решение за увеличаване на средствата за финансовото участие на българската страна в Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати (САЩ) относно Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.

Образователният обмен между САЩ и България под егидата на програма „Фулбрайт“ започва още през 1967 г. През 1993 г. Българо-американската комисия за образователен обмен се учредява официално с двустранно правителствено споразумение. Посланикът на САЩ в Република България и министърът на образованието и науката на Република България са почетни председатели на Комисията, а бордът на Комисия „Фулбрайт“ се състои от 10 членове: петима американски и петима български граждани.

И двете правителства отделят средства за финансирането на Българо-американската „Фулбрайт“ програма. Ежегодно отпусканите средства от американския Конгрес са в размер на около 600 000 долара. От българска страна първоначално отпусканите от българското правителство 40 000 долара годишно от 2009 г. са увеличени на 140 000 долара.

Между 1967 и 2018 г. общият брой стипендианти възлиза на 1316 души. 594 българи и 722 американци са получили Фулбрайтови стипендии в различни категории – учени и преподаватели, магистри и докторанти, помощник-учители по английски език, млади изследователи, професионалисти и специалисти в държавния и неправителствения сектор.

В последните 3 години Комисията се съсредоточи върху набиране за участие в програмата на водещи български учени в областта на точните науки, тъй като нарастващ интерес към тях се наблюдава както от българското Министерство на образованието и науката, така и от Държавния департамент на САЩ.

Проведени са официални разговори между министъра на образованието и науката на България и посланика на САЩ в България за увеличаване на вноската на МОН в бюджета на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Нарастването на тази вноска е с цел увеличаване на въздействието и резултатите от програмата, а именно – увеличаване броя стипендианти или стартиране на нова програма за обмен на специалисти с определен специализиран профил.

Предвид факта, че през последните 10 години няма нарастване на българската вноска е възможно да се увеличи и финансовият принос на страната в Българо-американската програма за образователен обмен с цел доближаване до финансовия дял на Държавния департамент. Българското Министерство на образованието и науката може да започне поетапно увеличение с 30% за следващите 2 до 3 години, след което ще се проведат отново преговори и ще се подготви финансов план от 2021 г. или 2022 г. нататък.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn