Удължават извънредната епидемична обстановка с 15 дни

С 15 дни ще се удължи извънредната епидемична обстановка у нас. Тя ще продължи до 30 юни. Мерките няма да се затягат спрямо сегашния момент. Задължително остава носенето на маски в градски транспорт и препоръчително в закритите места.

„Повишението на заболелите с коронавирус считаме, че се дължи на клъстърите – Доспат, Сърница, Ясенец. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх“, коментира  министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание днес.

В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167.

“ Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение“, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Той е на мнение, че ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли. 

„Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки. Те включват социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Решихме, че на закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт“, обясни Ананиев.

Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитет ще е 50% – или заемане на местата през една седалка.

„Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което хората трябва да спазват в този момент. Всичко зависи от нас. Ако продължим да спазваме дистанцията, ще продължим да живеем и работим в почти такава среда, в каквато сме живеели преди вируса. Ние имаме най-либералните мерки, никъде в света ги няма. Ако нация успеем да устоим, ще сме за пример. Не ми се иска да мисля за варианти, в които болниците няма да могат да приемат пациентите”, коментира премиерът по време на заседанието.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn