Удължиха срока за набиране на съдебни заседатели в Панагюрище

До 18.01.2020 год. е удължен срокът за подаване на документи за участие в процедура за определяне на съдебни заседатели за Районен съд – Панагюрище. Това реши Общински съвет-Панагюрище на последното за 2019-та година заседание. Причината е недостатъчния брой кандидати, подали документи в първоначално указания срок. Постъпилите кандидатури бяха 7, а са необходими 16, обяви по време на заседанието на местния парламент председателят на Комисията по местно самоуправление и законност Петър Мулешков. По думите му,най-вероятната причина за отлива на желаещи е, че вече не се заплаща участието им като съдебни заседатели, заплаща се само при условие, че те представят документ, че са в неплатен отпуск. Пенсионерите, които могат да участват в подбора трябва са до 68 години, освен това на всяко съдебно заседание е необходимо да доказват, че са пенсионери. Родените преди 16.07.1973г. трябва да представят документ, че не са били сътрудници на Държавна сигурност и другите институции, посочени в закона, което е свързано чисто технически с отправяне на питания, с непредвидим срок на връщане на отговор на питането до него самия, след това кандидатстване, което е също някаква неформална пречка за участие на по-възрастни хора, уточни Мулешков.

Той апелира към съветниците да агитират хора, които отговарят на условията, да се кандидатират за съдебни заседатели, тъй като има опасност да бъде блокирана дейността на Районния съд. Желаещите да участват в подбора за съдебни заседатели трябва да са от 21 до 68 години, да са завършили поне средно образование, да не са осъждани и да не страдат от психични заболявания. Пълните условия за кандидатстване са обявени на сайта на Община Панагюрище https://www.panagyurishte.org/.

С решение на Общински съвет-Панагюрище за съдебни заседатели към Районния съд-Панагюрище, за мандат 2020- 2024 година бяха утвърдени постъпилите седем кандидатури: Анна Горинова- Христова, Ана Шишкова, Гергана Врагова, Мария Елшишка, Петра Пирдопска, Радка Кирилова и Стефка Цветанкова.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn