Уникална фотоизложба и снимки от семейния албум сподели с панагюрци проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Юбилейна авторската фотоизложба „35х2 музикални срещи по света” на проф. д-р Лъчезар Цоцорков бе представена тази вечер в Панагюрище. Изложбата събира 70 вдъхновени фотографии на улични музиканти от различни части на света.

444Безименни музиканти от Цюрих, Мюнхен, Дортмунд, Кьолн, Рим, Милано, Пловдив, София, Виена, Белфаст, Ню Йорк, Палма де Майорка, Пунта Аренас, Ванкувър, Лох Нес и други краища на света, уловени от обектива на професор Цоцорков.

45099  Уникалната фотоизложба е подр12334едена във фоайето на „Арена Асарел”, което с естетска изтънченост потопи присъстващите в една неповторима атмосфера, допълнително нас222итена от изпълненията на един от най-известните български квартети -квартет Интро.

От интереса ми към    музиката и фотографията се роди и идеята за тази юбилейна фотоизложба”, споделя нейният автор в предговора на луксозното албумче с фотографиите от изложбата, което присъстващите на събитието тази вечер получиха като подарък.
Момичета и момчета, мъже и жени, които правят изкуството си на улицата и са на една ръка разстояние от своята забързана публика…А когато се поспрем, за да послушаме, ни докосва неподправената емоция на много искрено и в повечето случаи уникално изкуство. Благодаря им за тези миго888888ве, които споделиха с мене –888 безименния човек от публиката”, споделя още професор Цоцорков по отношение на уличните музиканти и тяхното изкуство, не на сцената, а на тротоара, на улицата, навсякъде по света.

Специално място и голям интерес  предизвика и таблото със снимки, обединени под мотото „35х2 години заедно”, запечатали паметни събития от живота на професор д-р Лъчезар Цоцорков.

Копие (2) от IMG_8364

Там бяха снимки от семейния албум, от неговия сватбен ден и от сключването на брак на неговите деца и още много лични моменти, от стъпването му на двата полюса на Земята, от морското дъно, от редица знакови събития.

„Познаваме проф. д-р Лъчезар Цоцорков като председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД и двигател за модернизацията и развитието на тази толкова важна за общината и националната ни икономика компания. Познаваме го като председател на БМГК и почетен професор на МГУ. Знаем, че е носител на орден „Стара планина“ – Първа степен, че е Мениджър на годината 2009 година. Сигурно няма престижно национално отличие, което не му е присъждано. Като меценат на българската култура многократно е получавал наградата „Златен век“ заради дарителските си проекти. Той е наследник на родословие на герои от Априлското въстание, почетен гражданин на общините Панагюрище и Стрелча и дарител за многобройни проекти, сред които залата-трезор на Панагюрското златно съкровище и дисковете „Музикално съкровище от Панагюрище“, съхранили песенното богатство от Панагюрския край. Професор Цоцорков е първият българин, който стъпи на Северния и Южния полюс на планетата през 2012 и 2014 година. Малко хора знаят, че той има правоспособност да пилотира самолет, че обича да се гмурка до 22 метра дълбочина, от години танцува класически, стандартни и латино танци. Тези, които го познават по-добре, знаят, че любимата му песен е „Песента за Райна Княгиня“, която той самият изпълнява чудесно. Но най-малко известно е, че едно от неговите хобита е фотографията. Тази вечер, той разкрива пред нас една от непознатите си, чисто човешки страни“, сподели изпълнителният директор на фондация „Цоцорков род” Ирина Ботева при откриването на фотоизложбата и съобщи, че тя ще остане подредена във фоайето на „Арена Асарел” до края на октомври.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn