Уникалното преживяване в средновековен Търновград през погледа на Антоний Кисьов от РК”Традиция”-Панагюрище, участник в Международния фестивал във Велико Търново

„Беше уникално преживяване, Царевец оживя. Забравяш за реалността и се потапяш в атмосферата на едно друго време с неговия бит и култура”, така Антоний Кисьов от РК”Традиция”-Панагюрище описа дните на Международният фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”, състоял се от 28 до 31 юли във Велико Търново.”Едно е да четеш за дадена епоха, друго е да се докоснеш до нея .Това трябва да се изживее, не може да се преразкаже с думи”, категоричен бе младият реконструктор.Международният фестивал бил открит във Велико Търново с атрактивно дефиле на десетки реанактори от България, Румъния, Сърбия и Украйна. Антоний имал честта да води шествието с църковна хоругва в ръцете си. След това групите направили и кратки демонстрации на площад „Майка България”.

an shestvie

Програмата на фестивала била изключително наситена, а организацията перфектна, заслуга за което главният организатор на фестивала Стефан Стефанов, член на великотърновския клон на Национално дружество „Традиция“. Зад крепостните стени, където някога славните Асеневци са управлявали Второто българско царство оживяли битът, занаятите, културата, изкуствата, кухнята, въоръжението, воинските умения и похватите на търговията от периода XII-XIV век.В палатките, шатрите и юртите майстори демонстрирали традиционни за периода занаяти – леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие. На място се приготвяли гозби по автентични рецепти от Византия, Западна Европа и Ориента.Имало средновековно килийно училище, църква със свещеник. Представено било въоръжението на различни народи, като за първи път се провели двубои с меч.Всеки ден започвал  малка възстановка на битката при северната порта на Царевец и стрелба с лъкове.

an boi an carevec an granchar an krachma an moneti an mozaiki an orajiq an sveshtenik

”Нямаше сценарий, всеки имаше пълна свобода да прави това, което му идва отвътре, така се получават най-хубавите реконструкции”, разказа Антоний. Той самият бил кожар, кръчмар, помагал на ковача, правил стрели, сякъл монети, изписвал медальони с прабългарски руни. В шатрата бил заедно с Емил Маринов, майстор ковач и неговия ментор Надежда Николова, която редила пъстри мозайки от пясък.

an1 an3 an4

Всеки посетител на фестивала имал възможност да се включи във всички дейности, да пише на дъска от восък, да облече средновековни одежди, да опита да плете ризници и да рисува с естествени бои  , направени от корени и растения, да изработи глинен съд.”Човек трябва да знае миналото си, за да има бъдеще”, категоричен е Кисьов. Той има идея подобно събитие , макар и в много по-малки мащаби да бъде организирано и в Панагюрище.

antoni1

Международният фестивал бе организиран от Община Велико Търново, съвместно с Регионалния исторически музей в старопрестолния град и местния клон на Национално дружество „Традиция”. Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал, който бе част от националните чествания на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяването на българската държава.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn