Урок по родолюбие с Ботев изнесе режисьорът Искрен Красимиров в ОУ”Двайсти април”

В навечерието на Деня на народните будители, учениците от седмите класове на ОУ”Двайсти април” проведоха интересен урок по родолюбие, посветен на Христо Ботев с акцент върху творбата му „На прощаване в 1868г.”,  изнесен от един съвременен будител д-р Искрен Красимиров, режисьор и основател на „Незабравимата България”. Младият родолюбец е преподавател в НБУ по документално кино, обучава и студентите в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

„Бях на 20 години когато случайно разбрах, че съм наследник на четника Никола Вълчев Минков от село Долна Кремена, Врачанско. Това ме запали по историята и така се роди проекта „Незабравимата България“, сподели Искрен Красимиров и подчерта: „Христо Ботев пише „На прощаване”, когато е само на 20 години. Той умира 28-годишен, 8 години този човек живее с идеята, че ще загине за свободата. Мечтата му е да загине с пушка в ръка, в Стара планина”.

Седмокласници бяха впечатлени, както от документално-игралния филм и интересната лекция, така и от вида на госта, напомнящ за Христо Ботев и облечен в четническа униформа.

В рамките на един учебен час присъстващите имаха възможност да се докоснат до патриотичния дух на Искрен Красимиров, който освен режисьор, е и прекрасен поет. Чуха стихотворение, посветено на Христо Ботев и написано от самия него.

Образът на Ботев напусна страниците на учебника и влезе в душите и сърцата на априлци.

Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, защото остава завинаги в сърцата на поколенията. Вечна признателност към Ботев и Левски, и всички тези герои, които са тук, в сърцето. В резултат на моите срещи все повече деца могат да разберат, че нашите български герои са уникални. Уникални с това, че дадоха живота си за нас и освободиха този народ, който почти пет века тънеше под турско иго. Затова, вечен поклон! И не ги носете на шалчета и тениски, носете ги в сърцата си!”, призова младите хора Красимиров.

На финала обща снимка запечата спомена от оригиналния интерактивен урок по родолюбие.

Това беше първата от трите срещи на априлци с Искрен Красимиров, които се осъществяват по проект, спечелен от ОУ”20 април” по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда“ 2019, модул „Културните институции като образователна среда“. Ръководител на проекта е Нина Истревска, преподавател по български език и литература в училището. На 21.01.2020г. – урокът ще бъде посветен на разказа „Една българка” на Иван Вазов, а на 25.02.2020г. темата ще бъде „Опълченците на Шипка”.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn