Успешно завърши шестото издание на Международния турнир по шахмат „Панагюрище“

Успешно завърши шестото издание на Международния турнир по шахмат „Панагюрище“, посветен на 143-годишнината от Априлската епопея, който се проведе в събота и неделя (6-7) април в зала „Арена Асарел“. В петъчния ден, преди самия старт на шахматната надпревара в хотел КортИн се проведе сеанс на 10 дъски на ротационен принцип с участието на международните майстори IM Димитър Лалев и IM Атанас Димитров.

Стартовата листа на турнира включваше 120 състезатели, но силната конкуренция отказа много от тях да продължат борбата. Присъствието и сблъсъка със състезатели с шампионски манталитет доведоха до много сълзи у неукрепналите все още в тежки битки млади състезатели.

Турнирът получи широка гласност в шахматните среди от световна величина. С присъствието си състезанието уважиха гросмайстори като Крум Георгиев (побеждавал не кого да е, а самия Каспаров), гросмайстор Николай Нинов. Михаил Шерешевски, директор на най-добрата тренировъчна школа в света – „Сириус“, в Сочи, Русия и автор на едни от най-добрите книги за шах.

След много борба и напрежение в последния шести кръг между Кирил Димов и 12-годишния Андре Тюлие от Франция, които направиха борбено реми, безспорен победител в крайното класиране на VI международен турнир по шахмат стана международният майстор IM Димитър Мърхолев с 5,5 точки.

На второ място застана Кирил Димов с 5 точки, а на трето –  с 5 точки актив Георгиус Делуидис, президент на шахматния клуб в град Димотика, Гърция.

При сеньорите над 60 години първо място за Михаил Чуклев с 5 точки. Най-добър местен играч стана AIM Христо Костурков с 5 точки.

При жените най-добра бе Цвета Василева с 4 точки. Най-добър играч до 14 години Николаус Кутлас с 4,5 точки.

Най-добър играч до 12 години стана Андре Тюлие с 5 точки.

Най-добър играч до 10 години е Владимир Кононенко с 4,5 т.

Най-добър играч до 8 години очаквано стана Данаил Попзафиров с 4 спечелени точки. 

Най-добър чуждестранен играч е Димитрос Цакоудис.

По регламент наградите не се делят и може да се взема само по една.

Финалната листа, на участвалите в турнира шахматисти, съдържаше 102 състезатели.

След връчване на наградите, организаторите от ШК „Оборище“ и ШС „Асарел – Медет“ получиха поздравления от председателя на БФШ д-р Руслан Тошев, като изрази и уверението, че международният турнир в Панагюрище може да стане с ранг на национална купа, но при условие да не съвпада с държавния шампионат по шахмат.

Шестото издание на Международния турнир по шахмат „Панагюрище“ се проведе с финансовата подкрепа на „Асарел – Медет“ АД и „Оптикоелектрон“ Груп АД.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn