Ути Бъчваров готви 1 тон курбан в казан от асарелска мед

Един тон курбан ще готви в казан от асарелска мед кулинар номер 1 на републиката Ути Бъчваров. Изявата на сладкодумния шоумен е част от програмата за 50-годишния юбилей на „Асарел-Медет“АД и професионалния празник на компанията, който тази година се отбелязва на 29 август в курорта Панагюрски колонии.
„Много съм щастлив, че ще съм част от празника, защото казанът, който ще използвам, е нещо уникално. Той е пълно копие на този, който имат в манастира в Света гора, изкован е ръчно от мед, добита в „Асарел-Медет“ и както се казва най-накрая казанът си дойде на мястото“, каза Ути Бъчваров. Същия съд той използвал и при представянето на българските народни традиции на площад „Пале Роял“ в Париж през месец юли тази година. „Изключително съм горд да готвя в такъв казан, защото тракийските царе, които са обитавали нашите земи, вероятно са ползвали такива съдове“, предполага майсторът на черпака.
Предвидено е в казана от асарелска мед да къкри рибена чорба. Самият съд е доста голям и капакът му се вдига със специален кран. Готвенето в него е кулинарен спектакъл, в което всички гости на 29 август ще имат възможност да се убедят сами. „Всеки готвач си има негова рецепта за чорба. Но колкото повече видове риба се сложи, толкова по-добре. Филето го отделям, а останалото слагам в специален гевгир, където да поври. След това махам костите и седем-осем минути преди чорбата да стане напълно готова, добавям филето. То не е нужно да се вари по-дълго време, защото ще се разкашка“, обясни Ути Бъчваров. Готовата чорба ще бъде овкусена с пикантен сос от девесил и люти чушки и ще се сипва в термо купички. „Ще използвам общо 200 килограма филе от сом, 150 връзки девесил, достатъчно на брой люти чушки и каня всички гости на празника да похапнем с гордост от казан „Made in “Асарел-Медет”, завърши Ути Бъчваров.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn