Утре, 17 ноември, РЗИ – Пазарджик организира Ден на отворените врати за отказ от тютюнопушенето

Поводът е  Международният ден без тютюнев дим, който се отбелязва от 1977 г. по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS).

От 9 до 16 часа всеки жител или гост на гр. Пазарджик ще има възможност да посети Кабинета за безплатно консултиране (РЗИ – ет. 3 ст. 313) и ще разговаря с обучени специалисти за отказване от вредния навик. С метода на Фагерстрьом ще бъде тествана зависимостта от тютюневите изделия, а с апарат ще бъде измерен въглеродния монооксид в издишания въздух на пушача, съобщиха от здравната инспекция.

Единственото условие за хората, насочили се към кабинета, е да имат желание, да бъдат решителни и мотивирани да се справят с нелеката задача да преборят зависимостта си от пушенето.

Кабинетът работи целогодишно и от съществуването му десетки хора са потърсили консултативна помощ. По наблюдение на специалистите, кабинетът се посещава най-вече от хора в активна възраст (23-54 г.) и предимно жители на областта. По-мотивирани са мъжете и те са по-честите посетители.

Доста хора предпочитат да направят своята консултация по телефона. Обажданията за помощ или записване на час в кабинета са зачестили, особено след като върху цигарените кутии задължително се изписва националната телефонна гореща линия за отказване от тютюнопушенето, откъдето пренасочват обадилите се към съответната РЗИ.

Много пушачи декларират желание поне за ден да не пушат. Целта на кампаниите срещу тютюнопушенето е да променят отношението на хората към използването на тютюневите изделия, чрез предоставяне на разнообразна информация и оказване на специализирана помощ.

Желаещите да посетят Кабинета за отказ от тютюнопушене в Деня на отворените врати могат да се запишат предварително на тел. 034/437-247. Помощта е консултативна и не включва никотин-заместваща терапия.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn