Учебният ден в училищата с една смяна ще започва в 8.00 часа

Първият час в училищата, където се учи само в една смяна, ще трябва да започва не по-рано от 8.00 часа. В училища на двусменен режим сутрешните занятия ще започват не по-рано от 7.30 часа, а втората смяна приключва до 19.00 часа. Това предвижда държавният стандарт за организация на дейностите в училище, който бе утвърден в края на миналата седмица от просветния министър Меглена Кунева. Разпоредбите влизат в сила от 15 септември.
Междучасията трябва да се не по-кратки от 10 и не по-дълги от 30 минути. При учене на две смени по изключение може да се дават до две по-кратки почивки – от по 5 минути всяка.
В целодневна форма на обучение в началния и прогимназиалния етап се допуска и разместване на броя на часовете. Така в дни, когато програмата е по-трудна, часовете за самоподготовка може да се увеличат до 4, а преди ваканцията часовете за отдих и занимания по интереси да са повече. Дава се и възможност за интензивно изучаване на български език, ако пропуските на учениците са по-големи.
Ваканциите през новата учебна година ще са есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна, като директорите могат да дават до 3 дни на децата при необходимост – грипна епидемия, природни бедствия или авария в училището.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn