Учениците от 5 до 12 клас и студентите с присъствено обучение само по практически дейности до 31 януари

Учениците от 5 до 12 клас и студентите ще могат да извършват практически присъствени дейности и изпити, които не могат да се проведат в електронна среда. Останалите им занятия остават онлайн до 31 януари. 

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов с участието на министрите Костадин Ангелов, Красимир Вълчев, Красен Кралев, Христо Терзийски и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб. Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено. Другите противоепидемични мерки в страната трябва да продължат да действат до края на месец януари, категоричен бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По отношение на заболямостта България вече е на 26-о място от страните в Европейския съюз, а като добавим към тях и страните от Балканите, ние сме на 31-о място по заболяемост и на 7-о място по смъртност от държавите членки на ЕС, посочи министър Ангелов. Той отбеляза, че в лечебните заведения се отчита трайна тенденция за намаляване на използваемостта на болничните легла както в интензивните отделения, така и извън тях. Броят на излекуваните също категорично остава по-голям от броя потвърдени нови случаи на дневна база. 

Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултатите в битката с новия вирус, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа. „В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си – това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и, че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици“, изтъкна министър-председателят.

Премиерът Борисов добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

До момента имунузираните са 16 161 души. „Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията „Модерна“. Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Следващата доставка ще бъде на 18 януари, когато България ще получи 35 000 дози от ваксината на „Пфайзер/ Бионтех“, следват още около 4000 дози на 25 януари отново на „Модерна“, а на 2 февруари – 35 000 дози на „Пфайзер/ Бионтех“. 

 „Колкото се може по-бързо повече хора да се ваксинират на първата линия, освен докторите и учителите. Създайте точен и строг график, както и максимално добра организация за поставянето на ваксините. Случаи като този в Сандански повече да не се повтарят“, изиска премиерът Борисов от здравния министър. Министър-председателят подчерта, че с пристигането на различни партиди на ваксините срещу COVID-19 по различно време се дава възможност за използването на целия потенциал на системата, информираха от МС.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn