Учениците от 9 „а“ клас на СУ „Нешо Бончев“ подариха на Гимназията бюст на Васил Левски /видео/

По повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, учениците от 9 „а“ клас на СУ „Нешо Бончев“, с класен ръководител Нистор Хаинов, подариха на своето училище бюст на Апостола на свободата.

Идеята се зародила спонтанно, младежите и тяхния учител събрали необходимите средства, а художникът Нистор Хаинов го изработил от полимерна глина и допълнителни смоли. На постамента освен името на Васил Левски е изписал посланието му „Народе ????“, написано от Апостола в тефтерчето му.  Аз не съм скулптор и нямам претенции за прецизно изпълнение“, подчерта учителят на деветокласниците.

Бюстът на безсмъртния герой на България беше открит официално днес, 14 февруари във фоайето на Гимназията, редом до този на патрона на училището Нешо Бончев. Елица Узунова изпълни част от Одата „Левски“, поместена в цикъла „Епопея на забравените“ на Иван Вазов.

Това е поредната родолюбива инициатива на учениците от 9 „а“ клас на СУ „Нешо Бончев“, с класен ръководител Нистор Хаинов. Припомняме, че младежите освежиха надписите върху паметниците на Нешо Бончев, Марин Дринов, ген. Дандевил, Павел Бобеков и Захари Стоянов. Цялостно подновиха паметника на Джуджевия род до МБАЛ „Уни Хоспитал“ и почистиха пространството около него.

9 „а“ клас на СУ „Нешо Бончев“ стана победител в първия етап от конкурса „Буден клас“ 2022/2023 година, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Панагюрище.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn