Ученици и родители – „Различни, не БЕЗразлични!“

Допитване на образователния портал Уча.се сред учениците и техните родители дава отговор на редица въпроси, свързани с образованието, с отношението на двете групи към новите технологии, както и с техните хобита и начина, по който предпочитат да се забавляват. Проучването е част от инициативата „Различни, не БЕЗразлични!“, която има за цел да подпомогне диалога между поколенията.

Над 60% от българските ученици гледат видео уроци и търсят материали онлайн, за да се подготвят за училище, а близо 20% от родителите се доверяват на такъв тип материали при подготовка на децата им за външно оценяване, матури и при кандидатстване. Това става ясно от
Над 80% от учениците в България обичат да четат книги, а четенето е сред любимите хобита на младите хора, редом с музиката, танците и рисуването. Над 70% от младежите прекарват над два часа на ден в глобалната мрежа, сочи още проучването. 35% от родителите позволяват на децата си да използват интернет не повече от два часа дневно, а 26% не поставят ограничения в това отношение.
Данните показват още, че 87% от родителите биха позволили на детето си да учи от компютър, а 69% – от таблет и смартфон.
На въпроса „кои са най-интересните предмети в училище“, повечето младежи посочват математиката, българския език и литературата, английския език и биологията. В същото време обаче отново математиката е и най-трудният предмет за повечето от анкетираните.
Сред нещата, които биха искали да променят в образованието у нас, повечето от учениците и родителите посочват това, че материалът е трудно обяснен и искат също оценките да не бъдат самоцел, отношението на учителите към учениците да е по-различно, учебниците да са електронни, а часовете – по-интересни и забавни. На същия въпрос родителите отговарят, че образованието трябва да е по-практическо, уроците да се поднасят на разбираем и интересен език, да има повече взаимно уважение между учители и ученици, както и технологиите да навлязат в по-голяма степен в учебния процес.
Близо 20% от учениците имат нужда от частни уроци и дават 50-100 лева месечно.

Хип – хопът и поп – рокът са сред любимите музикални стилове на младите хора у нас с над 40% от отговорите, а 10% от учениците в големите градове и 20% от тези в малките населени места предпочитат чалга. На въпроса „за какво мечтаят“ 80% от учениците отговарят различно, което доказва тяхната изявена индивидуалност. Като цяло сред мечтите им се открояват нематериални неща като щастие, семейство и успехи.

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn