Ученици и студенти ще гласуват по постоянен или настоящ адрес

Ученици и студенти няма да могат да гласуват в населеното място, в което учат само с ученическа лична карта или студентска книжка. Това заяви в интервю за БГНЕС Росица Матева, член на Централната избирателна комисия (ЦИК).
Те ще гласуват по общия ред като всички останали избиратели, тоест по постоянния адрес, който имат или по регистриран настоящ адрес. Ако настоящият им адрес е същото населено място, в което учат, ще могат да гласуват по този настоящ адрес, ако заявяват това 14 дни преди изборния ден. За да гласуват по постоянния си адрес те ще ползват привилегията си да имат право 1 ден преди изборите, 1 ден в изборния ден и 1 ден след това, да бъдат освободени от учебни занятия, за да могат да отидат в населеното място по постоянен адрес и да гласуват там. „Ако това не се случва, няма как да се установи изискването за уседналост. Това няма да доведе до нисък вот сред младите, защото ако учениците и студентите, които живеят и учат в друго населено място, различно от постоянния им адрес, ако са се регистрирали по настоящ адрес, предвид Закона за гражданската регистрация, те ще могат да гласуват там по настоящ адрес“, обясни Матева.

За да могат да гласуват гражданите на местния вот, освен изискванията да са на 18 години, да не са поставени под запрещение, да не изтърпяват наказание лишаване от свобода, трябва да са живели повече от 6 месеца на територията на страната, което означава да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България. Ако имат регистрация по настоящ адрес извън територията на България няма да могат да гласуват на местните избори. Като поне единият от двата адреса трябва да бъде на територията на съответната община или съответното населено място, в което искат да гласуват. Това трябва да е поне 6 месеца преди датата на изборите.
Може да се гласува и по настоящ адрес, ако той също е регистриран от 6 месеца преди датата на изборите, като за целта избирателите трябва да заявят това до 14 дни преди изборния ден в общинската администрация по настоящ адрес. Тогава ще бъдат заличени от списъците по постоянен адрес и ще бъдат включени в списъка по настоящ адрес.

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn