Ученици от СУ „Нешо Бончев“ се запознаха с методите за разкриване на престъпление

При голям интерес премина поредното занятие по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която панагюрският съд изпълнява съвместно със СУ „Нешо Бончев“ през учебната 2021/2022 г. Координатор по програмата от страна на магистратите е съдия Диана Стателова, а от от страна на бончевци координатор е Илия Немигенчев.

Темата на обучението на 2 декември беше „Оглед на местопроизшествие. Изземване на следи от местопрестъпление. Разпознаване на лица и предмети като способ за доказване“. В ролята на обучители влязоха инспектор Стефан Бобеков от сектор „Базова научно-техническа лаборатория“ /БНТЛ/ в група „Криминална полиция“ в РУ-Панагюрище, старши инспектор Павлин Караколев, началник-група „Охранителна полиция“ в РУ-Панагюрище, главен инспектор Васил Семерджиев, началник-сектор на НТЕЛ към Областна дирекция на МВР-Пазарджик, и Иво Палешников, служител в сектор „НТЕЛ“ в ОДМВР-Пазарджик.

Разиграна беше симулация на процесуално-следствени действия при сигнал за извършена кражба на пръстен. Инспектор Бобеков показа на учениците как се снемат следи с желатиново фолио, обясни им какво е веществено доказателство и какъв е алгоритъма на разкриване на дадено престъпление. След това в „разследването” се включиха главен инспектор Семерджиев и г-н Палешников, който изготви фоторобот на крадеца по данни на очевидци, а именно ученици от СУ“Нешо Бончев“.

Оказа се, че заловеното лице и създадения с помощта на бончевци фоторобот имат съвпадение на 80%. Демонстрирана бе ролята на Автоматизираната дактилоскопна идентификационна система (AFIS), в която бяха сравнени всички следи отпреди и така се стигна до името на заподозрения. Лицето бе открито и задържано.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn