Училищата в община Панагюрище отбелязаха 115 години от рождението на оперната прима Елена Николай

Днес, 24 януари 2020 година, се навършват 115 години от рождението на именитата оперна прима Елена Николай. По този повод в училищата в община Панагюрище беше изнесен открит урок, посветен на родената в панагюрския край оперна певица и на огромния ѝ принос за развитието на световното оперно изкуство.

Чрез мултимедийни презентации, филми и книги учениците се запознаха с основни моменти от вдъхновяващия й живот и безсмъртно творчество.

Елена Николай е родена като Стоянка Савова Николова на 24 януари 1905 година в село Церово, Панагюрско. През 1908 година баща ѝ умира, майка ѝ заминава да учи за медицинска сестра в Съединените щати, а тя и брат ѝ Никола са отгледани от баба си и дядо си в Панагюрище.

Завършва Американския колеж в Самоков. По това време бъдещата Елена Николай решава категорично, че трябва да учи пеене и така попада на големия педагог и певец Иван Вулпе, който я подготвя за кандидатстване в Консерваторията. На първия конкурс – пеене, тя се представя блестящо, но на втория – солфеж и пиано, се проваля. Оценена е с двойка като безнадеждно немузикална.

Елена Николай заминава за Щатите, където работи, учи философия и италиански в гр. Оберлин, щата Охайо. Постепенно узрява за идеята да напусне университета и да продължи музикалното си образование в Генуа. През 1929 година постъпва в Миланската консерватория „Джузепе Верди“, където учи пеене при Винченцо Пинторино.По време на обучението си тя страда от сериозни материални трудности, професор Пинторино я взема да живее в дома му, а през 1937 година тя се жени за неговия внук Андрея Маджо. Постепенно Стоянка става една от първите студентки и завършва академията с отличие.

През 1934 година започва да използва псевдонима Елена Николай и малко по-късно дебютира с ролята на Азучена в „Трубадур“ на Джузепе Верди в оперния театър на Сало. Само за няколко сезона става една от най-търсените мецосопранови певици, в продължение на две десетилетия от 1938 година е първо мецосопрано на миланската опера „Ла Скала“. През 1943 година, след началото на бомбардировките на Милано, се връща в София, но след края на войната отново работи в „Ла Скала“.

През 1963 г. по свое желание напуска „Ла Скала“ и се премества в Рим, но за сметка на това продължава кариерата си в киното. В периода 1963 – 1968 г. се снима в седем филма, като първият филм, в който участва, е „Il boom“ („Бум“) с участието на Алберто Сорди и режисьор Виторио Де Сика.

И до днес Елена Николай е ценена като една от най-значимите оперни певици на ХХ век.

Завесата на живота й се спуска на 23 октомври 1993-а.

„Отиде си един от най-здравите стълбове на театър „Ла Скала“ и въобще на оперния театър – пише италианският печат… – Отиде си Елена Николай, която живееше в Италия, но никога не забрави българските си корени“…
На вратата на гримьорната й в „Ла Скала“ и до днес виси златна табелка: „На Елена Николай от признателна Италия“.

 

Oborishte.bg

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn