Училищни кабинети в Панагюрище и Ветрен ще бъдат модерно оборудвани от Фондация „Америка за България“

Над 20 000 български ученици от 23 училища в цялата страна ще имат възможност да се обучават в нови кабинети по биология, физика, химия, информатика, предприемачество и езиково обучение от 2017 г. Сред тях ще са и учениците в панагюрското СОУ „Нешо Бончев“. Фондация „Америка за България” обяви финалистите в конкурса „Училища на бъдещето” на специална церемония в София. Те ще получат общо 2 600 000 лева.

Две училищата от региона са финалисти и получават финансиране – това са  СОУ „Нешо Бончев“  – Панагюрище и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Ветрен.
В училището в Панагюрище ще бъде оборудван Център по природни науки „Спирала на живота“ на стойност 150 хиляди лева., а за училището във Ветрен е определена сумата от 40 хиляди лева за  Център по природни науки.
Конкурсът „Училища на бъдещето“ се провежда вече 6 години, а външната експертна оценка на резултатите от него показва, че след обновяването на учебната среда децата значително са подобрили функционалната си грамотност. Те се справят много по-добре с четенето на графики, таблици и усвояването на знания по български език и природни науки. Освен това учениците отбелязват по-добри умения в конкретни ситуации от реалния живот. В 71% от училищата, финансирани по програмата „Училища на бъдещето“, учениците са доволни, че учат в това училище, отчитат дарителите.
„Най-важното за нас е, че децата харесват училището си повече. Те са по-мотивирани да учат и са подобрили функционалната си грамотност и уменията си по български език и природни науки. Тези знания ще им бъдат много полезни в бъдеще“, заяви Наталия Митева, програмен директор „Образование и библиотеки“ на Фондация „Америка за България“.

В последното издание на конкурса участваха общо 270 проектни предложения. Кандидатури пристигнаха от 133 различни населени места в България в две категории: до 50 000 лв. и от 50 000 до 200 000 лв. В края на месец май 2016 г. бяха избрани 23 училища финалисти.
През последните 6 години чрез конкурса “Училища на бъдещето” Фондация „Америка за България“ подкрепи 45 училища от цялата страна с повече от 3.5 милиона долара. Над 30 000 български ученици вече имат достъп до нови лаборатории по химия, физика и биология, развиват предприемаческите си умения и използват най-модерни технологии в кабинетите по информатика и езиково обучение.

Oborishte.bg

 

Сподели с приятелиShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn